Депутат напусна парламентарната група на "БСП за България", утре подписват коалиционно споразумение с 20 партии за изборите


Дата: 04/09, 09:52

Булфото

Михаил Ставрев напусна парламентарната група на "БСП за България". Решението бе изчетено от председателя на парламента Рая Назарян в началото на първото заседание от новата сесия на парламента, предаде репортер на "Фокус". 

Това е вторият депутат от групата левицата, който е или изключен, или напуска доброволно. Групата на БСП остава със 17 депутати.

В медиите се появи информация за изключване и на вече изгонените от партията Корнелия Нинова, Иван Ченчев и Георги Свиленски. Към този момент обаче те остават в парламентарната група. 

С напускането на Ставрев днес броят на независимите депутати нарства до 40, което е повече от броя на втората по големина парламентарна група - ПП-ДБ.

Готови сме да регистрираме БСП за изборите за кметове. Временното служебно ръководство обаче мълчи, а сроковете текат. Притеснени сме от факта, че това поставя под риск участието на нашите кандидати. Това заяви лидерът на БСП в оставка Корнелия Нинова, цитирана от пресцентъра й.

На последните местни избори през октомври 2023 г. БСП повиши резултата си като увеличи както броя на спечелилите кметове, така и партийния си вот и присъствие в Общинските съвети.

На 20.10.2024 г. има насрочени от президента частични местни избори за кмет. На 4 септември изтича срокът за подаване на документи в ЦИК. Затова и лидерът на БСП в оставка и упълномощените от нея Иван Ченчев и Георги Свиленски се обръщат с писмо до Националния съвет на БСП:

“Заявяваме, че сме готови да подпишем и внесем всички документи от името на БСП, ако ни бъдат предоставени такива. До този момент не са. Отговорността за неявяване на тези избори ще бъде на временното ръководство на партията". За регистрацията е необходимо съдебно удостоверение за актуално състояние на ПП "Тракия“ и ПП "Екогласност“, досегашните коалиционни партньори, с които БСП се яви на последните местни избори.

Председателят на парламентарната група на "БСП за България" Борислав Гуцанов съобщи пред журналисти на влизане в сградата на Народното събрание за откриване на новата пленарна сесия, че над 20 партии утре ще подпишат коалиционно споразумение, предаде Нова тв.

Коалиционното споразумение ще бъде подписано утре в 14:00 часа в НДК, обяви той. Над 20 партии утре ще подпишем нещо, което преди повече от 10 години трябваше да го направим, коментира Гуцанов.

На 1 септември, след заседание на Националния съвет на БСП, изпълняващият функциите председател на партията Атанас Зафиров каза, че предстои подписване на коалиционно споразумение между 20 политически субекта от ляво-център във връзка със съвместно явяване на изборите.

На въпрос кой ще регистрира листите на БСП, днес Борислав Гуцанов посочи, че има ясно решение на Националния съвет на партията по този въпрос и това е този, който е избран за временно изпълняващ функциите председател - Атанас Зафиров.

Депутатът от „БСП за България“ Георги Свиленски, когото в неделя Националният съвет на БСП изключи от партията, заедно с Корнелия Нинова, Иван Ченчев и Крум Дончев, днес коментира, че според съдебната система, държавата и законите в момента легитимният председател на БСП е Корнелия Нинова. Нека да видим какво ще е решението на Върховния касационен съд на 9 септември, каза още той в отговор на въпрос.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Объркаха с жена млад участник в "Гласът на България"
Дата: 15/09, 20:47

Първите космически екскурзианти се върнаха живи и здрави
Дата: 15/09, 20:45

Тапата на магистрала "Тракия" достигна колосалните 11 км
Дата: 15/09, 20:40

Четирикратен еврошампион призна за най-големия си страх в "Игри на волята"
Дата: 15/09, 20:37

Ретро: Дъщерята на Доган гримира за 60 лева
Дата: 15/09, 20:36

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия