Пращат черната кутия на разбилия се L-39 "Албатрос" в Чехия


Дата: 15/09, 21:22

кадър БНТ

Военновъздушните сили на България и цялата страна скърбят за загубата на майор Петко Димитров и старши лейтенант Венцислав Дункин, които загинаха при катастрофа с военен самолет L-39 "Албатрос" по време на репетиция за авиошоу в авиобаза "Граф Игнатиево".

Двамата опитни пилоти са тренирали многократно в авиобазата в град Долна Митрополия полета, който е трябвало да представят по време на предстоящото авиационно събитие. Трагичният инцидент се случи, докато екипажът изпълняваше сложна фигура от висшия пилотаж.

В момента разследващите работят по три основни версии за причината на катастрофата - човешка грешка, техническа неизправност или неправилно зададена команда. Предстои черната кутия на самолета да бъде изпратена за анализ в Чешката република, информира БНТ.

Бригаден генерал от резерва Спас Спасов, бивш военен пилот с опит на L-39 "Албатрос", коментира пред медията: "Това, което виждам, е, че вероятно от по-малка височина - започване на възходящата част на тази фигура, която те изпълняват, в горната точка на тази фигура самолетът се движи доста бавно, но това е една субективна преценка от моя страна и както на други колеги, ние не знаем все пак от това разстояние както се снима, каква е скоростта".

Според експертни мнения, базирани на видеозаписи от инцидента, самолетът не е бил на необходимата височина преди започване на демонстрационната фигура. Генерал Спасов подчертава, че завъртането на самолета във вертикалата надолу е част от планираното изпълнение, но неизлизането от низходящата траектория повдига въпроси за евентуална техническа неизправност.

"И това си е част от програмата, но неизлизането от тази низходяща част на траекторията на самолета, вече там води до много въпроси и дали не се е появила някаква техническа неизправност, тя може да се появи във всеки един момент, колкото и да е нов, модерен самолет", добавя бригадният генерал от резерва.

Експертите подчертават, че минималната височина за изпълнение на подобна фигура трябва да бъде достатъчно голяма, за да позволи овладяване на самолета или катапултиране при възникване на проблем. Генерал Спасов допуска възможността за евентуална грешка в комуникацията между наземния ръководител и пилотите: "Възможно е там, ръководителят, който ръководи, наблюдава това изпълнение, както на всички други, в случая да е дал някаква команда, но командата не може да бъде винаги задължително изпълнена, ако води до опасно завършване на полета. Така че - тук можем да говорим за някаква съвместна грешка, ако е имало такава команда".

Важно е да се отбележи, че участието в авиационни демонстрации е съществена част от обучението и поддържането на високо ниво на подготовка на военните пилоти. В такива събития се включват само най-опитните и добре подготвени летци.

Генерал Спасов споделя информация от очевидци, които са наблюдавали тренировките на двамата пилоти в района на град Плевен: "Ако беше се случил този инцидент в първия полет на подготовка за шоуто, тогава действително бих се замислил, те да не са ги накарали да изпълняват нещо, което самите пилоти не могат или самият самолет е в невъзможност да изпълни, но такова нещо няма, те са тренирали доста време, дори аз имам очевидци за това нещо, които са ми споделили, че в зоната са наблюдавали как тренират точно този подобен полет, там в Плевенския район".

При провеждането на въздушни демонстрации съществува строго изискване самолетите да не прелитат над публиката, за да се гарантира безопасността на зрителите.

Трагичният инцидент оставя дълбока следа в сърцата на българските граждани и военнослужещи, напомняйки за рисковете, с които се сблъскват храбрите пилоти, защитаващи въздушното пространство на страната ни.


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Женският ни отбор излезе на трето място в Шахматната Олимпиада
Дата: 18/09, 22:15

Магазин At My Home в Grand Mall Varna отбелязва своя първия рожден ден
Дата: 18/09, 22:10

Проблемите с простатата не са присъда
Дата: 18/09, 22:10

Слави Трифонов: Мога да бъда много груб, даже може да съм голяма гад. Първо, защото мога. И второ, защото имам основание
Дата: 18/09, 22:05

Куриоз в София: Младежи влязоха с взлом в ресторант и си приготвиха храна
Дата: 18/09, 21:58

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия