В Българската Виена цените на имотите растат най-бързо в България


Дата: 24/09, 20:07

Кадър Velislav Varbanov, Dennis Jarvis

Националният статистически институт (НСИ) публикува най-новите данни за индексите на цените на жилищата в България, разкривайки значителен ръст в повечето големи градове на страната през второто тримесечие на 2024 година. Особено впечатляващо е увеличението в град Русе, където цените са скочили с цели 13.2% спрямо предходното тримесечие, пише Дунав мост.

Според официалната информация, публикувана на сайта на НСИ в рубриката „Статистика на цените на жилища", общото увеличение на цените на жилищата в страната през второто тримесечие на 2024 година е 3.4% в сравнение с първото тримесечие на същата година. Това показва стабилен ръст на пазара на недвижими имоти въпреки променливите икономически условия.

Анализът на данните разкрива интересна картина на жилищния пазар в различните региони на страната. След рекордьора Русе, следващият град с най-голямо увеличение е Пловдив, където цените са нараснали с 5.3%. Столицата София и морският град Бургас показват идентично увеличение от 2.9%, което е малко под средното за страната.

Интересен факт е, че град Стара Загора е единственият от големите градове, който отбелязва леко намаление в цените на жилищата - с 0.2%. Това може да се дължи на локални фактори, които изискват допълнително проучване.

Годишният анализ показва още по-впечатляващи резултати. В сравнение с второто тримесечие на 2023 година, цените на жилищата в цялата страна са се увеличили с 15.1%. Това значително увеличение отразява продължаващата тенденция на растеж на пазара на недвижими имоти в България.

Експертите в областта на недвижимите имоти свързват този ръст с няколко фактора, включително продължаващата урбанизация, ниските лихвени проценти по ипотечните кредити и нарастващото търсене на жилища от чуждестранни инвеститори.

Особено интересен е случаят с град Русе, който показва изключително висок ръст от 13.2%. Този феномен не може да се обясни с реална пазарна логика, защото жилищата растат, а демографският срив е един от най-големите в страната.

Въпреки общата тенденция на растеж, експертите предупреждават за възможни рискове на пазара. Бързото увеличение на цените може да доведе до „балон" на пазара на недвижими имоти, което би могло да има негативни последици за икономиката в дългосрочен план.


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Кириакос Мицотакис и Реджеп Ердоган на среща в Ню Йорк
Дата: 24/09, 22:25

ФБР: Арестуван е синът на заподозрения в опита за убийство на Тръмп
Дата: 24/09, 22:10

Как да изберем хубав ресторант с градина в София? 
Дата: 24/09, 22:00

Заснеха кондукторка да бие пътник без билет във влака
Дата: 24/09, 21:581 Коментар

Рекордно количество кокаин е открито в контейнери със замразени плодове на румънското пристанище Констанца
Дата: 24/09, 21:58

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия