Две години без жертви след поставянето на разделителни колчета на Кресненското дефиле


Дата: 15/09, 22:16

Снимка АПИ, архив

Шофьори и експерти призовават за разширяване на успешната мярка и в други опасни участъци.

Две години след въвеждането на разделителни колчета в Кресненското дефиле, резултатите са категорични - няма тежки пътни инциденти със загинали. Тази мярка, която първоначално срещна скептицизъм сред шофьорите, се оказа успешна в борбата с рисковото изпреварване и тежките катастрофи в района.

Горанчо Георгиевски, международен шофьор, споделя потресаващ спомен от времето преди поставянето на колчетата: "Пред мене видях как човекът беше смазан вътре и жена му до него въобще се неосвести. Качихме ги в линейка, заминаха изтрепани. Това беше преди колчетата", разказва той, предаде БНТ.

Андрей, друг шофьор, потвърждава положителната промяна: "Няма жертви, това е най-важното за мен, поне като шофьор. Преди през лятото постоянно имаше инциденти. Може би всеки ден", отбелязва той.

Георги Бързаков, пътен експерт, обяснява ефективността на мярката: "Колчетата или така наречените сепаратори са една от най-ефективните части за ограничаване на пътнотранспортни произшествия в такива местности, където има завои, където има места за моментно скоростно изпреварване и съответно по-голям интензитет за челни удари и за ПТП".

Успехът на тази инициатива, която е струвала на държавния бюджет около 60 милиона лева, повдига въпроса за прилагането ѝ и на други опасни участъци в страната. Един такъв е отсечката от град Монтана до село Винище, известна като "път убиец". Въпреки ограничението от 60 километра в час и забраната за изпреварване, този участък продължава да бъде сцена на чести нарушения и фатални инциденти.

Димитър, международен шофьор, предлага: "Виж как се намали на Кресна, и тука може да се сложи, не могат да тръгнат да изпреварват, карат, който е пред теб караш с него, не можеш да влезеш в другото платно".

Бързаков критикува реактивния подход към пътната безопасност: "Незнайно защо винаги в нашата държава нещата започват отзад напред. Трябва да стане много тежко ПТП, за да почнат чак тогава да се вземат мерки за това как тоя път вече да се обезопаси".

От Агенция "Пътна инфраструктура" съобщават, че макар да не са планирани колчета за участъка Монтана-Винище, такива ще бъдат монтирани на няколко места в област Варна, на два участъка от първокласния път Кърджали – Маказа, и на две отсечки от второкласния път Шумен – Карнобат. Тези локации са избрани поради високата концентрация на челни сблъсъци, причинени от неправилно изпреварване.

Успехът на разделителните колчета в Кресненското дефиле показва, че понякога и малки промени могат да имат значителен ефект върху пътната безопасност. Остава отворен въпросът дали тази мярка ще бъде приложена по-широко в страната, за да се намалят жертвите по пътищата и на други рискови участъци.


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Федерер посъветва Рафаел Надал да не отлага твърде дълго решението за оттеглянето си
Дата: 18/09, 22:56

НОВО! Сам определяш кога и колко работиш
Дата: 18/09, 22:40

По-строг контрол при използването на имитиращи млечни продукти
Дата: 18/09, 22:351 Коментар

Женският ни отбор излезе на трето място в Шахматната Олимпиада
Дата: 18/09, 22:151 Коментар

Магазин At My Home в Grand Mall Varna отбелязва своя първия рожден ден
Дата: 18/09, 22:10

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия