Любимо нещо има рожден ден на 23 септември


Дата: 22/09, 22:36

Снимка Петел, Мая Иванова

Милиони хора по света всеки ден го ползват. Но дали се запитват кой, кога и защо го е измислил?!

Утре - 23 септември, се смята за рождения ден на дъвката. През 1848 г. американецът Джон Къртис произвежда първата дъвка.

Иначе дъвчащата сладост датира от 7-2 век преди Хр. Намерена е при разкопки в Северна Европа и се състои от парчета праисторическа смола с отпечатъци от човешки зъби. Древните гърци са дъвчели смолата на мастиковото дърво. А индианците от маите преди около хиляда години са използвали замразения сок от дървото саподила, за да почистват зъбите си и да освежат дъха си. В Южна Америка индианците, съвременници на маите, дъвчели смолата на иглолистните дървета. Белите заселници възприели този навик от тях и създали своя собствена версия на дъвка - от смола на иглолистни дървета и пчелен восък.

През 1848 г. американецът Джон Къртис започва индустриално производство на дъвки от борова смола. По-късно добавя парафинови аромати към своите продукти.

Дъвката се смята за една от най-старите и известни сладкарски изделия. Дори в праисторически времена много вещества от растителен произход са били използвани в суров или преработен вид като дъвки. Нарастващото търсене на дъвки и откритията и развитието в полимерната химия доведоха до промишленото производство на дъвки на базата на синтетични полимери в средата на 20 век.

Дъвката стимулира отделянето на слюнка, което улеснява отстраняването на частици храна и микроорганизми от устната кухина. Леко алкалната слюнка също неутрализира киселините, произвеждани от бактериите в устната флора. Физиологичните ефекти на дъвката са разнообразни, включително понижаване на нивата на кортизол, ограничаване на глада и увеличаване на чувството за ситост.

Дъвката се предлага в много форми и вкусове , за грижа за зъбите или като медицински продукт. Най-важните ефекти от дъвката са повишаване на концентрацията и подобряване на оралното здраве. Благодарение на тези свойства, дъвката е популярен продукт, който се използва в целия свят и генерира милиарди евро продажби в световен мащаб всяка година.

Така че утре лапнете една дъвка преди среща с любимия човек!


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Тръмп заяви, че не мисли, че би се кандидатирал отново
Дата: 23/09, 01:33

Вратарят на Барселона аут за поне 8 месеца
Дата: 23/09, 01:11

Треньорът на Спартак след загубата: Имахме доста кадрови проблеми
Дата: 23/09, 01:00

Илиан Илиев: Победихме заслужено
Дата: 23/09, 00:34

23 септември 1846 г. – Йохан Гал потвърждава съществуването на Нептун
Дата: 23/09, 00:04

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия