План за вдигане на пенсиите за 20 години напред


Дата: 25/09, 20:06

Пиксабей

За ръст на бюджетните заплати с 10% през следващата година настояват от КНСБ, за целта ще са необходими допълнителни 1,8 милиарда лева.
 
Президентът на синдиката Пламен Димитров настоя за спешно въвеждане на "заплата за издръжка", свързана с нивото на заплащане, което е необходимо, за да се осигури достоен стандарт на живот на работниците и техните семейства. По данни на синдиката към края на второто тримесечие на тази година е изчислено, че за да се издържа един работещ са необходими 1 453 лева на месец, съобщи БНР.
 
Според Пламен Димитров още догодина трябва да се премахнат всички обвързаности между социалните плащания и минималната заплата
 
"Всички връзки с минималната работа заплата, обезщетения, плащания на каквото и да било на хора с увреждания, на когото и да било, в каквото и да е било трябва да бъдат изчистени и развързани. Не може да има връзка със средната работна заплата и минималната никакъв доход, ако искаме оттук нататък да стане ясно, че политиката по доходите е възможна. Тя е възможна, като референтна стойност е заплата за издръжка. Разбирайте, че минималната работна заплата трябва да стигне тази заплата за издръжка".
 

За Бюджет 2025 синдикатът настоява максималният месечен осигурителен доход да достигне 4 275 лева, което ще отчете ръста на средния осигурителен доход през тази година от 14,5 процента. Настоява се с 10 процента да се увеличи и таванът на пенсиите, като той достигне 3 740 лева, а пенсиите се осъвременят по "Швейцарското правило" от 1 юли, с изчисляваните от финансовото министерство към момента 8,7%


За да се стабилизира осигурителната система от КНСБ предлагат през следващите 20 години да нарастват през година с по един процент пенсионните вноски за първия и за втория частен осигурителен стълб.

 Целта е дохода от трите пенсионни стълба да гарантира през 2045 година 85% заместване към дохода от труд.

Димитров допълни:
 

"Трябва непременно на двете места да дадем гръб и рамо. Безплатен обяд се оказва, че няма. Всички трябва да го разберат и тогава ще искаме наистина адекватност на коефициента на заместване. От следващата година напред увеличение на осигурителната вноска през година с 1 процентен пункт, като, да речем 2025 година увеличаваме с 1 процентен пункт, отива във фонд "Пенсии" на Държавното обществено осигуряване. Следващата 2026 година - почиваме, а в следващата - 2027 година увеличаваме с 1 процентен пункт вноската, но тя отива във втория стълб, разбирайте в капиталовите схеми", обясни Димитров.


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Китай призова пенсионерите да работят доброволно заради застаряването на населението и липсата на работна ръка
Дата: 25/09, 22:29

Край на сковаността в ставите
Дата: 25/09, 22:20

Сълзи в „Игри на волята“: Боли, че утре няма да мога
Дата: 25/09, 22:17

Лудогорец 0:0 Славия (Прага)
Дата: 25/09, 22:13

5G ULTRA мрежата на А1 България е в Топ 10 на най-бързите мрежи от пето поколение в света според Ookla®
Дата: 25/09, 22:10

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия