Разчитат на клиенти да алармират за липсваща информация в заведенията за хранене


Дата: 23/09, 14:15

Пиксабей

Отбелязването в менютата на ресторантите и на подходящи места при павилионите за бързи закуски на евентуално наличие на имитиращи продукти ще отговори на изискването потребителите да получат дължимата им информация за предлаганите продукти. Ако има такова законово изискване, при влагането на “заместители” и премълчаването на това обстоятелство на търговците ще може да се търси отговорност и по линия на нелоялните търговски практики.

Коментарът е на основателя на некомерсиалната платформа "Ние, потребителите" Габриела Руменова по повод подготвяната от Министерство на земеделието наредба за по-строг контрол при използването на имитиращи млечни продукти.

В ефира на телевизия Bulgaria ON AIR тя изрази мнение, че от гледна точка на потребителското право изричното посочване на информация относно имитиращи продукти в предлаганите ястия или закуски в заведенията за хранене е достатъчно да става и само при наличието на такива. “Нека обаче търговците да знаят – в случай че се приеме това изискване, ако си спестят тази информация, а е трябвало да признаят, че има имитиращи продукти, то тогава също биха подлежали на санкция, защото това е нелоялна търговска практика. Премълчаване на съществена информация”, обясни експертът. И добави, че когато търговците предоставят, съответно - не предоставят такава информация за клиентите си, те застават официално зад това свое твърдение. “Но, когато бъдат проверени от контролните органи и бъде установено нещо различно, то тогава те подлежат на санкция. Ако пък не бъде, не виждам какво ги притеснява”, посочи още Руменова. 

Отделен въпрос е как ще се гарантира коректността на търговците. Защото въвеждането на подобно изискване ще бъде от полза за потребителите само ако има гаранция, че се спазва. Това означава да се потърсят механизми за осъществяването на ефективен контрол, което е функция от обстоятелството, че институциите разполагат с ограничен ресурс. Отново потребителите ще трябва да бъдат активна страна.

В студиото на “България сутрин” Габриела Руменова обърна внимание на темата за избора ни какви храни да консумираме в контекста на нашето съзнание за опазването на здравето ни. “Дори при пазаруване от търговската мрежа, много хора купуват имитиращи продукти с пълното съзнание за това. Но този избор е свързан и с покупателната способност на потребителите”, отбеляза още Руменова.


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Огромна тапа се образува на пътя преди Кресна
Дата: 23/09, 16:071 Коментар

Напук на диджей Мартен пуснаха "Луда по тебе" за Джокович на корта
Дата: 23/09, 16:011 Коментар

Експерт посочи причината за наводненията у нас
Дата: 23/09, 15:55

От 2009 година насам мъж плаща сметката за ток на съседа заради погрешно свързване
Дата: 23/09, 15:48

Песков: Чакаме плана на Зеленски за победа над Русия
Дата: 23/09, 15:47

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия