Пиксабей
На 14 ноември се отбелязва Коледните заговезни, или заговелки. Така се нарича денят преди Коледните пости. Той се смята и за последния ден, в който може да се блажи - т.е яде месо, яйца, млечни продукти, пише женското списание Hera.bg.
По българска традиция на 13 ноември в нощта на Коледни заговезни на трапезата се слага пиле с кисело зеле, тиквеник с повечко орехи и пълнени чушки с боб. Лъжицата, с която стопанката е сипвала от блажното ядене, скрива и не пипа чак до Коледа, когато пак се хапва блажно.
Преди Коледа вярващите постят, за да се подготвят да посрещнат материализираното Божие слово - сина Исус Христос. Забранява се яденето на месо, мляко, сирене, яйца, кашкавал (храни от животински произход). Олио и вино може да употребява без сряда и петък.
На Никулден - 6 декември, се разрешава риба и вино. Венчавките са забранени от днес до 21 ноември (Въведение Богородично) и от 20 декември (Игнажден) до 6 януари (Йордановде
За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg
Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!
Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!
Коя е бабата, която надхитрява „ало“ измамници, като ги държи на телефона по 40 минути?
Дата: 14/11, 21:41
Бултрако Моторс се завръща във Варна с Honda и Subaru
Дата: 14/11, 21:30
В Либия откриха кафене, направено от отпадъци
Дата: 14/11, 21:30
От петък без месо на масата: Богослов обясни какво значи думата "пост"
Дата: 14/11, 21:18