Проф. Кантарджиев би камбаната: Опасна зараза дебне в душа, не се къпете без да направите това


Дата: 06/09, 20:07

Професор Кантарджиев даде ценни съвете за легионелата в интервю пред zdrave.to

- Преди 40 години многократно съм работил с легионела. Изследвахме нейното отношение към лабораторни животни и възможността й да се размножава във външната среда. Легионелата е един микроорганизъм, който е много чувствителен.

В смисъл, „изисква“ не просто специална среда за размножаване, но той не може да вирее във външната среда.

Във водоемите и във водопроводните тръби  се размножава само когато живее в едноклетъчни протозои, когато живее в планктон, в чехълчетата и амебите, които са в тези води.

По този начин легионелата се е размножавала във водопроводните системи на нашите хотели и жилища, когато температурата на водата е между 22 и 26 градуса, студената вода не е достатъчно студена, а горещата вода е хладка.  

- Т.е., напълно възможно е и сега в такива големи сгради, каквито са хотелите по курортите, да се развие легионела – така ли?

- Напълно възможно е, да. Но големият риск е когато хората се връщат от по-дълъг отпуск, през което време не са се ползвали душът и банята в собствените им жилища.

Или пък, когато отидат в хотел, където водопроводната система не е ползвана дълго време или въобще. Затова е важно да запомнят и спазват някои правила.

- Първо трябва да оставите водата да се оттече, да включите задължително вентилацията в банята и веднага да излезете оттам. Т.е., поемате си дълбоко въздух, влизате в банята, без да дишате или по-точно – ограничавайки дишането, включвате топлата и студената вода да текат и излизате.

След няколко минути, пак ограничавайки дишането, влизате, спирате водата и оставяте вентилационната система да работи.

И вече след 10-15 минути спокойно можете да се къпете. Това се прави, тъй като легионелата се вдишва от аерозола, създаден от душа и чешмата в банята. 

Проявява се като тежка пневмония, с много висока, до 40 градуса температура, обикновено със засягане на двата бели дроба, но не задължително.

Типичен ход на пневмония с кашлица, висока температура, загуба на сили. Понякога състоянието е много тежко и може пациентът да има объркано съзнание. Неприятното е това, че не се влияе от пеницилина и от антибиотиците, които масово се използват.

Продължение в zdrave.to



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Последния пост на Тито Джаксън в Инстаграм:
Дата: 16/09, 12:48

Министър Цоков предлага да съкратим с 30% учебното съдържание
Дата: 16/09, 12:43

Очевидец: Детенце с колело се спъна в тази тръба и падна лошо в Морската градина във Варна
Дата: 16/09, 12:38

Десетки ранени и една жертва при взрив на фабрика в Турция
Дата: 16/09, 12:35

26-годишна топ моделка е в болница след прием на Оземпик
Дата: 16/09, 12:31

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия