Военен експерт: МиГ-29 може да го дадем на Украйна, за да вдигнем бързо F-16


Дата: 19/09, 18:02

Редактор: Недко Петров

Стопкадър бТВ

Бивш заместник-военен министър обяви, че България трябва да се откаже напълно от МиГ-29, след като получи новите многоцелеви изтребители F-16.

Самолетите F-16 ще пристигнат в началото на следващата година, първите, а до края на 2025 години ще имаме осем такива и 14-обучени пилоти. Въпросът е кога тези самолети ще започнат реално да изпълняват функции по охрана на въздушното движение на въздушното пространство, за да ни осигурят една максимална отбранителна способност, заяви в „Лице в лице“ Божилов.

Ако ние обаче продължим да даваме средства, защото средствата никога не са достатъчни, да даваме средства прекалено дълго и за МиГ-29, и за F-16, ние ще лишим нашите пилоти от възможността много по-бързо да навлязат и да усвоят докрай този самолет F-16, и както казах да повишат способностите на България, допълни той.

Според Божинов със сигурност ще има някакъв период, когато двата самолета ще летят заедно, но този период не трябва да бъде прекалено дълъг.

Един от вариантите е МиГ-29 да го дадем на Украйна, защото, ако даваме средства и за него, ще лишаваме от достатъчно средства F-16. Трябва да вдигнем бързо F-16, тъй като той ще замести по най-добрия начин не само МиГ-29, но и самолетите за наземна поддръжка Су-25. Затова трябва максимално бързо да вдигнем и нивото на пилотите, за да можем да го използваме, коментира по бТВ Божинов.

F-16 има радар, който вижда над 400 километра, а разстоянието Варна – Севастопол е 400 км, тоест грубо казано ще имаме възможност да виждаме какво правят руските войски. Той има ракети въздух-въздух, има въздух–земя, бомби, има ракети въздух-кораб, и едновременно може да стреля по осем цели. Може ли да си представите каква мощ ще има България с него, и то в регион, който е натоварен с проблеми със сигурноста, каза още Йордан Божинов.


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Магазин At My Home в Grand Mall Varna отбелязва своя първия рожден ден
Дата: 19/09, 23:50

Ямал стана вторият най-млад играч в историята с гол в ШЛ
Дата: 19/09, 23:46

Старши лейтенант Венцислав Дункин ще бъде погребан само ден след деня, в който трябваше да се ожени
Дата: 19/09, 23:28

В Сърбия обявиха 3 и 4 май за Дни в памет на жертвите от масовите убийства
Дата: 19/09, 23:15

Жените с равенство на Шахматната Олимпиада
Дата: 19/09, 22:55

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия