Кадри от 1978 година от Първа програма изумиха България


Дата: 07/09, 21:24

Кадър Ютуб

Любопитен архивен клип от далечната 1978 година по Първа програма изуми социалните мрежи, а мнозина посочват, че това е пример за фалшива новина и хибридна пропаганда. 

На видеото се вижда предаването "Светът в действие" и журналистът Тома Томов, който предава от Рим.

Репортерът говори около събитията с отвличането на бившия италиански премиер Алдо Моро, така сякаш Италия е на ръба на съществуването си и всеки миг ще се срути, ако не дойдат "левите сили". "Левите сили" са представени като естествен исторически ход на нещата, "без които е немислимо управлението на тази страна".

"Ние снимаме от развоя на събитията. Ние знаем, че страна се намира в криза. Само преди около месец бе отвлече лидерът на управляващата християн-демократическа партия с кървава жестока атака с цел да се попречи на естествения исторически процес в страната на настъплението на левите сили, без които е немислимо управлението на тази страна", посочва Томов. 

Нещата обаче се оказват различни от това, което афишира Тома Томов по Първа програма. Италия не само, че не се срива и не отива към естествения си "ляв път на развитие", ами и лицата отвлекли Алдо Моро се оказват крайнолеви терористи. 

В последствие се оказва, че Алдо Моро е отвлечен имено от крайнолява терористична организация, чиято цел е да освободи от затвора свои поддръжници.

На 16 март 1978 г. Моро е отвлечен, а 5-ата му телохранители са убити (това става на улица „Виа Фани“ в Рим) от крайнолявата терористична организация „Червените бригади“, водена от Марио Морети. Моро е на път за заседание на Камарата на депутатите за вот на доверие за ново правителство, водено от Джулио Андреоти, което за пръв път в историята се очаква да получи подкрепата на Комунистическата партия. Това тогава трябва да е първата стъпка в прилагането на стратегическата политическа визия на Моро, дефинирана като compromesso storico (исторически компромис).

„Червените бригади“ предлагат да разменят живота на Моро срещу свободата на терористи в затвора. Когато Моро е отвлечен, правителството незабавно заема твърдата позиция: „Държавата не трябва да се огъва“ пред исканията на терористите. Някои съпоставят това с отвличането на през 1981 г. Чиро Чирило – дребна политическа фигура, за който правителството преговаря. Чирило обаче е освободен срещу откуп, а не срещу освобождаване на терористи от затвора.

Тялото на убития Алдо Моро в багажника на червено Renault 4 на виа Каетани.

Докато е в плен, Моро изпраща писма на Християндемократическата партия и на папа Павел VI. Тези писма, на моменти много критични към Андреоти, са пазени в тайна в продължение на повече от десетилетие и са публикувани едва в началото на 1990-те години. В тях Моро заявява, че основната цел на държавата трябва да е спасяването на живота и че правителството трябва да се подчини на исканията на похитителите. Повечето от християндемократическите лидери твърдят, че писмата не изразяват истинските желания на Моро, тъй като са писани по принуда и затова отказват всякакви преговори. Това рязко контрастира с исканията на семейството на Моро. В обръщението си към терористите папа Павел VІ иска от тях да освободят Моро без условия.

На 9 май 1978 г. простреляното тяло на Моро е намерено в изоставена кола в Рим.

 



Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Слави: Паметта на загиналите пилоти не заслужава политически заигравки
Дата: 16/09, 20:55

Образува ли се отбор в отбора на Гордите? Заформи се първата интрига в „Игри на волята“
Дата: 16/09, 20:52

Електронните извинителни бележки на учениците се издават в деня на медицинския преглед
Дата: 16/09, 20:48

ВАС остави без разглеждане жалби на ДПС срещу решения на ЦИК за регистрация
Дата: 16/09, 20:43

Ето ги първите капитани на Горди, Храбри и Дръзки в „Игри на волята“
Дата: 16/09, 20:27

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия