Социалдемократите на Олаф Шолц печелят с малка преднина изборите в Бранденбург


Дата: 23/09, 05:00

снимка МС 

Лявоцентристката Германска социалдемократическа партия (ГСДП) на канцлера Олаф Шолц изпревари крайнодясната "Алтернатива за Германия" (АзГ)  на изборите в Бранденбург. ГСПД получава 32% от гласовете срещу АзГ с 29%, предаде обществената телевизия ZDF. Екзитпол, поръчан от телевизия ARD, дава 31% за ГСДП и 30% за десницата.

Победа за крайната десница в Бранденбург щеше да означава още едно крушение за социалдемократите, които управляват провинцията от обединението на Германия през 1990 г. Борбите в правителството доведоха до спад в рейтинга на Шолц, докато неговият министър на отбраната, социалдемократът Борис Писториус, често оглавява проучванията като най-популярния политик в Германия.

Избирателните секции в Бранденбург затвориха в 18:00 ч. местно време (19:00 ч. българско). АзГ, която се противопоставя на търсещите убежище, мултикултурализма, исляма и правителството на Шолц, се надяваше да повтори скорошния си изборен успех, предаде БГНЕС.

Преди три седмици десницата смая политическата върхушка, като зае първо място в парламентарни избори, за първи път в историята, в източната провинция Тюрингия и зае второто място в съседна Саксония. Въпреки успеха си в избирателните урни, АзГ едва ли ще поеме властта в която и да е провинция, тъй като всички останали основни партии изключват възможността да влязат в управляваща коалиция с нея.

Зелените и либералните свободни демократи останаха с едноцифрени резултати. Около 2,1 милиона души на възраст над 16 години имаха право на глас в Бранденбург. Провинцията включва богати градове като Потсдам, както и слабо населени селски райони и индустриални зони, в една от които се помещава завод на Tesla. Скорошно проучване в Бранденбург установи, че имиграцията е основната грижа за много избиратели, предава БГНЕС.

Тази година се появи и втора популистка партия - левият Алианс "Сахра Вагенкнехт" (BSW), който печели около 12 на сто от гласовете в Бранденбург. Произхождаща от бивша Източна Германия, "Вагенкнехт" е ветеран опозиционен политик и чест гост в телевизионни предавания, която напусна твърдолявата партия Die Linke, за да създаде свое собствено движение. Тя описва политиките на BSW като "лево-консервативни" – смесица от икономически политики, които помагат на работниците и бедните, с консервативни културни позиции, включително ограничаване на имиграцията. Със своя добър резултат "Вагенкнехт" усложнява задачата за другите партии, които се противопоставят на нейната проруска и антинатовска позиция.


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Показаха глутниците във „Владиславово”, от общината призоваха варненци да осиновяват
Дата: 23/09, 08:14

Пеевски: Радев действа срещу основни граждански права
Дата: 23/09, 08:121 Коментар

Семейство загина в дома си при пожар в Монтанско
Дата: 23/09, 08:04

Чака ни студ до 0 градуса, предупреди Василковски
Дата: 23/09, 07:57

Бум на "ало" измамите в Добричко, баба е дала 15 600 лева
Дата: 23/09, 07:57

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия