МВР опроверга анализа на Института за пазарна икономика


Дата: 25/09, 10:17

Снимка: МВР

Оценяваме положения труд за изготвяне на анализа, публикуван на сайта на Фондация „Институт за пазарна икономика“ (ИПИ). Представената картина обаче се основава на непълни данни, поради което не отговаря на действителността. Освен това не е разчетена правилно информацията, посочена в сайта на Министерството на вътрешните работи, по отношение на структура и щат на областните дирекции на МВР. В анализа не са включени и районните управления, които са част от структурата на областните дирекции, публикуваха на сайта си от Вътрешно министерство. Поводът за официалното съобщение на ведомството е, че преди дни ИПИ излезе с данни, че България отделя най-много пари от брутния си вътрешен продукт за полиция и сигурност спрямо останалите страни от Европейския съюз.

Към днешна дата 86.6% от щата на ОДМВР и СДВР е зает от служители, изпълняващи дейности „на терен“. Общо 11 149 служители с полицейски правомощия работят в главните дирекции (ГД) на МВР (ГД „Национална полиция“, ГД „Борба с организираната престъпност“, ГД „Жандармерия, специални операции и борба с тероризма“, ГД „Гранична полиция“). Тук е важно да бъде отбелязано, че в структурата на ведомството влиза и ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“.

Средният процент на общата администрация за ОДМВР и СДВР е едва 10%, която подпомага директорите в качеството им на второстепенни разпоредители с бюджет (съгласно чл. 43 от ЗМВР директорите на областни дирекции осъществяват общото и непосредственото им ръководство, управляват човешките ресурси и координират действията на структурите на МВР при бедствия, възникнали на територията на областните дирекции).

Към 20.08.2024 г. относителният дял на общата администрация спрямо щатната численост на МВР, определена с Устройствен правилник, е едва 12.52%. Това нарежда Министерството на вътрешните работи на второ място сред останалите ведомства по най-нисък относителен дял на общата администрация.

Освен полицейски органи и органи по пожарна безопасност и защита на населението, в МВР съществува и специализирана администрация, която изпълнява специфични дейности и функции. В нея са включени служителите на:

За периода май 2009 г. - юли 2024 г. щатната численост на МВР е намалена с 14 658 щатни бройки. През втората половина на 2009 г. на ведомството са възложени допълнителни дейности, за които не са отпуснати нови щатни бройки.

Предоставяме тази информация като аргумент срещу некоректното интерпретиране на действителността, формиращо фалшиви представи за системата на Министерството на вътрешните работи и омаловажаващо усилията на институцията за гарантиране сигурността на гражданите.


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Нов бисер на Кирил Петков по БНТ шашна майките в България и водещата го защипа
Дата: 25/09, 12:16

Не сме престъпници, че да ни следят с гривни, възмутиха се автоинструктори
Дата: 25/09, 12:15

Йоана обясни защо посече Графа в „Гласът на България“
Дата: 25/09, 12:08

В 7 български града търсят изчезнали кученца и котенца с чатбот във Вайбър
Дата: 25/09, 12:07

Полицаи застават на три възлови кръстовища във Варна
Дата: 25/09, 12:02

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия