Мъж изрисува църква в селото от детството си


Дата: 22/09, 15:45

Снимки профил ФБ

Кюстендилецът Евгени Серафимов изографиса доброволно храма „Успение Богородично“ в село Нови чифлик, където е прекарал детството си.

 

Евгени е преподавател по рисуване в ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в град Кюстендил. Той е художник, творец, основател и ръководител на школата „Новите майстори“, в която прилага индивидуален подход в обучението на децата и младежите, предаде Ярослав Ставрев, кореспондент на БТА в Кюстендил, цитиран от Нова ТВ.

За себе си казва, че иконописта е най-съществената част от неговия живот и има повече от 30-годишен опит. Той се занимава с модерно изкуство, съвременните форми на изкуство, но иконописта е нещото, с което най-обича да се занимава и най-много е специализирал.

Нови чифлик е сравнително ново село по думите на Евгени. Той допълва, че това е причината години на ред в селото да няма църква. Местните хора преди над 20 години си мечтали да имат храм, но ентусиазмът им тогава стигнал само до първата копка. С течение на времето жителите на селото изградили храма. По-късно успели да го покрият, още по-късно да сложат дограма. 

„Събра се черквата и остана голямата задача. Храм има, а няма икони. Иконописта е изключително сложно и скъпо изкуство и за едно малко село, като нашето е непосилна задача“, сподели хъдожникът. Той уточни, че Нови чифлик е селото на неговата майка, селото на неговото детство, което малко или много го задължава да даде нещо от себе си. 

„С едната голяма мечта и с единия ентусиазъм, с благословията на свещениците започнахме с един приятел първо да правим иконостаса. Решихме да го направим по старата, древна традиция на градения иконостас, не дървената преграда, резбована, която се прави през Възраждането. Това е иконостасът от началото на християнството, от цялото Средновековие, когато той е масивен, зидан и когато носи архитектониката на самия храм“, каза Серафимов.

Двамата приятели иззидали конструкцията и дошъл ред на иконите. Друг негов приятел от Стара Загора, дърворезбар и художник, също решил да го подкрепи. Той направил не само дървения кръст за върха на иконостаса, а и цялата дърворезба по него, царските двери, рипидите, грифоните в основата на кръста и многото декоративни елементи. 

Църквата „Успение Богородично“ в Нови чифлик е осветена и за пръв път в тази точка на долината, в най-ниската част на кюстендилското поле, се чува камбанен звън. За малкото селце с население от стотина души църквата с 14-метрова камбанария е достолепен храм.

„След иконостаса, понеже Господ ни дава още здрави и сили, захванахме да правим стенописите. В България стенописи почти няма в храмовете, поради същата причина. Много е трудоемко и е свързано с много финанси. Естествено, намерихме пак хора, който да подпомогнат закупуването на боите, което си е сериозна инвестиция, хора който даже не са и от селото, не са и от Кюстендилско. Най-различни връзки и познанства. Като разберат, че имаме тоя ентусиазъм за изписан храм и на някой му се обръща сърцето, Господ му говори“ разказа Евгени. 

Още докато бил в 10-ти клас Евгени проявил интерес към иконописта. По това време в паралелката по рисуване му преподава кюстендилският художник Венко Петров. 

„В личен план за мен религията е не просто важна, тя е основна, съществена и гръбнакът ми - на мен като личност, това е моята вяра. Гръбнакът ми като художник и човек на изкуството - също. Гръбнакът ми като учител - също. Мисля, че религията е изключително важна за цялото общество и това го виждам в моите ученици. Виждам как пораствайки, децата стават не просто големи, а започват да си задават големите въпроси за живота и там отговорите не се намират просто в търсачката в интернет“, каза Серафимов.


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Синът на Радой Ралин: Управляват ни простаци
Дата: 22/09, 18:08

Ген. Спасов: Най-страшното нещо на едно летище е внезапната тишина
Дата: 22/09, 17:54

Разлог изпрати капитан Дункин
Дата: 22/09, 17:43

Не е от богато семейство и 20 хиляди евро на ден струва мечтата му във Формулата
Дата: 22/09, 17:34

Поискаха постоянен арест за задържаните с америций
Дата: 22/09, 17:24

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия