Лъснаха нови детайли за схемата, в която е участвал арестуваният в Пловдив много известен диригент


Дата: 30/09, 23:47

Снимка ФБ

Четири лица са привлечени към наказателна отговорност по досъдебно производство на Окръжна прокуратура Пловдив, двама от които са за длъжностно присвояване на средства в особено големи размери. Задържаните са извършител и помагач, а обвинението е по чл. 23 за особено тежък случай. Това съобщи пред журналисти в съда Галин Гавраилов, наблюдаващ делото прокурор, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Престъплението е извършено през месец септември 2024 година. Присвоени са бюджетни пари, които излизат от бюджета на Министерството на културата през театъра на Разград. Усвоени са малко под 1 млн. лева. Това е първоначалното обвинение, съобщи прокурор Гавраилов. Останалите две лица са приведени под отговорност за пране на пари, за сумата от 147000 лева, която е намерена у тях, при задържането им. Касае се за няколко случая едновременно.

"Трудовите договори са били реални такива, но фиктивни са от гледна точка на обстоятелството по тези договори. Хората, на чиито имена са сключвани, никога не са посещавали театъра в Разград и никога не са започвали да дават труда си в полза на този работодател. Били са набрани 40 лица, които са си предоставили  личните си данни. Те са получили огромна сума пари, в сравнение с реалната сума, която са получавали работещите в театъра от много години", каза прокурорът. 

В рамките на 3 дни през септември, са постъпили плащания по над 500 000 лева на ден. За тези три дни дни са изплатени суми за 1 700 000 лева.

Сред задържаните е директорът на театъра в Разград Левон Манукян, който е извършил длъжностно престъпление. Той е задържан за 72 часа. Утре изтича задържането му и прокуратурата ще поиска постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража".

Касае се за изключително сложна престъпна схема, в която са включени лица на различни нива. 

Единият от обвиняемите се е занимавал с набиране на други лица, с които да се сключват договори, които да започнат да получават пари и е отговарял за събирането на парите от тези лица. Доходът им е бил по 25000 лева на човек за тези три дни. Парите са били теглени от личните им сметки и са събирани от въпросния обвиняем, поясни още прокурор Гавраилов. 

Обвиняемият, чиято мярка бе гледана днес, е от Перник и част от фиктивните служители са от Перник.

Досъдебното производство е образувано в Пловдив, тъй като тук са били задържани двама от обвиняемите, каза още Галин Гавраилов.


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Хакатон EIT Food Challenge Lab 2024 България 25-26 октомври 2024 г.
Дата: 01/10, 02:10

Георги Иванов обяви промени в БФC
Дата: 01/10, 01:57

1 октомври 1888 г. Основан е Софийският университет „Св. Климент Охридски”
Дата: 01/10, 01:48

Операция „Евакуация“: България работи с НАТО и САЩ по извеждането на сънародниците ни от Ливан
Дата: 01/10, 01:37

Грози ни опасност. Не си играйте със здравето
Дата: 01/10, 01:30

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия