Истини и митове за хранителните добавки


Дата: 09/09, 15:06

Снимка: https://www.freepik.com/

 

Използването на различни видове хранителни добавки вече е част от ежедневието на милиони хора. Така е по света, така е и у нас - всички, които търсят здравословното допълнение към своята диета, имат на разположение богат избор от добавки в Alphaherb.store. Преди обаче да се втурнете с пълна сила към безразборно закупуване и прием на хранителни добавки, трябва да сте наясно с важните факти около тях, както и да не се доверявате на широко разпространените легенди и преувеличения.

Популярни митове за хранителните добавки

 

Заблудите по отношение на различните видове суплементи не са малко. И потърпевши от тях са не само слабо запознатите с темата, но и хора, които имат години наред опит с употреба на хранителни добавки. Ето кои са някои от най-често срещаните митове в това отношение.

Мит №1: Хранителните добавки заместват здравословното хранене

Всеки здравомислещ човек е наясно с това, че подобно твърдение е заблуда. И все пак мнозина неглижират следването на качествена диета и се стремят да я заменят с интензивен прием на витамини, минерали и други вещества. Не ни разбирайте погрешно - тези хранителни добавки могат да бъдат много полезни, но никога не могат да го заменят напълно пълноценното и здравословно хранене. 

Мит №2: Високите дози витамини са винаги полезни

Липсата или недостигът на витамини естествено създава проблеми. Да се отива в другата крайност обаче също има отрицателни ефекти. Дори и прекомерният прием на най-разпространената буква от групата - витамин С, може да донесе негативи. А когато говорим за витамин D или витамин К, там трябва да се обръща още по-голямо внимание на това какво количество се поема на дневна, седмична или месечна база.

Мит №3: Естествените добавки са напълно безопасни

Тази легенда е особено упорита - всичко, което е “химия” (т.е. със синтетичен произход), е лошо, а всичко, което идва от природата, е прекрасно. Такъв двуполюсен модел е далеч от истината. Вярно е, че естествените хранителни добавки могат да ни донесат много позитиви. Но ако използваме неподходящите билки или приемаме неправилни количества, това не само няма да ги направи полезни, но може да има и вредни ефекти.

Факти за хранителните добавки

 

Като контрапункт на някои масови митове и заблуди да противопоставим накратко доказаните истини по въпроса. 

Факт №1: На първо място е правилната диета, а добавките идват след това

Обръщаме тезата от първия мит - първо трябва да си съставим пълноценен режим на хранене, както и да водим здравословен начин на живот, който освен с диета, е свързан и с качествена почивка и практикуването на подходящ спорт.

 

Едва след това установяваме дали ни липсват важни вещества и да компенсираме дефицитите с хранителни добавки. Но те са само допълнение.

Факт №2: Прекомерната употреба на витамини вреди

Твърде малко витамини от един или друг вид създават проблеми, но твърде много също имат негативни последици. Още веднъж посочваме укрепващия имунитета витамин С - прекомерната употреба на аскорбинова киселина (това е всъщност химическото вещество) може да създаде проблеми на храносмилателната система (диария или напротив - констипация). И това е най-невинният пример.

 

Факт №3: Природните добавки могат да взаимодействат негативно с лекарства

Билките са нещо прекрасно, но всяка си има различни характеристики и предназначение. А ако приемаме лекарствени препарати за третиране на определено състояние, то взаимодействието с неподходяща хранителна добавка от естествен произход може да има осезаем отрицателен ефект. 

 

Изобщо, преди да започнем прием на хранителни добавки, трябва да направим задължителна консултация с медицински специалисти. Лекар трябва да предпише подходящата добавка, като определи съответното количество и качество на продукта, съобразявайки се с нашата възраст и специфични характеристики на организма.

 

* публикация


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Хари Кейн вкара четири гола за разгромната победа на Байерн Мюнхен с 9:2 срещу Динамо Загреб
Дата: 18/09, 00:24

18 септември – 205 години от рождението на Леон Фуко
Дата: 18/09, 00:08

Игри и веселие във Втория традиционен дюлгерски събор на фирма Комфорт
Дата: 18/09, 00:00

12-годишно момче нападна и рани с нож шест деца в училище в Португалия
Дата: 17/09, 23:48

Мбале с дебютен гол за Реал в Шампионската лига
Дата: 17/09, 23:26

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия