Готови ли сте за първия учебен ден?


Дата: 09/09, 16:05

Настъпи онова особено време от годината, когато семействата активно планират първия учебен ден и натоварения график през учебната година – нови дрехи, нови учебни пособия, нови раници, нови извънкласни занимания. А някои деца ги очаква ново училище и нови съученици. Твърде много нови неща и емоции. Но именно сега е точният момент да си припомните и някои от задачите, които непременно трябва да изпълните, за да сте сигурни, че децата ви са здрави и напълно готови да започнат училище.

Профилактични прегледи

Профилактичните прегледи са важна част от грижата за здравето, благосъстоянието и развитието на вашето дете. Често тези прегледи се пропускат при по-големите ученици, но не трябва да забравяте, че са чудесен момент да поговорите с педиатъра за развитието на детето и да получите отговор на всички въпроси, свързани с неговото здраве. Уверете се, че вашето дете има всички задължителни имунизации и поговорете с педиатъра за това как да поддържате имунитета на детето в предстоящите натоварени месеци, когато се появяват и сезонните настинки и грип.

Трябва да имате предвид, че типичният сезон на вирусните инфекции започва от 4 до 6 седмици, след като децата се съберат отново в училище, затова е добре да помислите за профилактиката още преди първия учебен ден. Припомнете на децата навиците да мият ръцете си редовно със сапун и вода. Научете ги как правилно да използват антибактериален дезинфектант за ръце и им обяснете защо трябва да кашлят или кихат в сгъвката лакътя си.

Дневен режим

Децата буквално разцъфват и разкриват потенциала си, когато имат ясно дефиниран дневен режим. Стартът на учебната година е съществена промяна след безгрижните и забавни летни дни и адаптацията може да е сериозно предизвикателство, особено за по-малките. Добре е да въведете вечерен час за лягане седмица преди първия звънец, за да помогнете на детето по-лесно да се приспособи към новия режим.

Сънят е от решаващо значение за успеха на детето в училище, затова е важно то да спи достатъчно, за да може да се концентрира и да има повече енергия за натоварванията през деня. Деца на възраст 5 – 11 години се нуждаят 9 – 10 часа сън, а по-големите трябва да спят поне 8 часа. Можете да помогнете на детето си да направи съня приоритет, като изключите електронните устройства доста преди часа за лягане и създадете тиха и спокойна обстановка вкъщи, за да може да се отпусне.

Планирайте добре времето извън училище. Трябва да се осигури достатъчно време за домашните, затова съобразявайте допълнителните извънкласни дейности с натовареността на детето. Уверете се, че детето ви има свое тихо място, където да подготвя домашните си. Създайте среда, която не го разсейва и насърчава ученето. Контролирайте използването на електронни устройства.

Хранене и хидратация

Много е важно да планирате време, в което детето ви да закусва сутрин. Проучванията показват, че децата и тийнейджърите, които закусват пълноценно, се справят по-добре в училище, имат по-добра концентрация и повече енергия. Насърчете ги да закусват нещо с протеини, за да останат сити по-дълго. Обсъдете с детето си и решете заедно дали ще си купува обяд в училище, или ще си носи кутия с храна от вкъщи. Ако се спрете на това, което се предлага в училището, насочете избора към по-здравословни варианти, като например да предпочете плод пред сладки закуски или да избере за пиене вода вместо сок или газирана напитка.

Напомняйте ежедневно, че вода трябва да се пие редовно през целия ден, а не чак когато се почувства жажда. Изберете вода, която може да се консумира без ограничение, като DEVIN Изворна, която се препоръчва от Българска педиатрична асоциация и е подходяща за всички членове на семейството дори и за новородени, бебета и малки деца. Можете да предизвикате интереса на детето, като заедно с него проучите защо на розовия етикет на изворната вода на DEVIN има пчеличка. Уверете се, че детето винаги има на разположение вода – в раницата, докато е на училище, и на достъпно място вкъщи.

И най-важното, ако детето ви има хранителни алергии, уверете се, че класният ръководител и медицинския персонал в училището знаят за това и имат план за действие при случайно излагане на алергени.

Раницата

Тежките раници са гореща тема от доста години. Твърде тежката раница кара детето да се навежда напред, за да компенсира тежестта, а това може да доведе до лоша стойка, която напряга мускулите и уврежда нервите на врата. Тежките раници също могат да дръпнат назад раменете и потенциално да компресират гръбначния стълб. Прекомерната тежест може да причини и проблеми с коленете. Какво можете да направите?


Използвани източници:

https://kidsplus.com/parent-resources/doctors-notes/back-to-school-preparation/

https://www.pediatricassociates.net/blog/back-to-school

https://mana.md/back-to-school-health-backpacks/

 

*публикация


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Хари Кейн вкара четири гола за разгромната победа на Байерн Мюнхен с 9:2 срещу Динамо Загреб
Дата: 18/09, 00:24

18 септември – 205 години от рождението на Леон Фуко
Дата: 18/09, 00:08

Игри и веселие във Втория традиционен дюлгерски събор на фирма Комфорт
Дата: 18/09, 00:00

12-годишно момче нападна и рани с нож шест деца в училище в Португалия
Дата: 17/09, 23:48

Мбале с дебютен гол за Реал в Шампионската лига
Дата: 17/09, 23:26

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия