ОТ БАБХ успокоиха: Бонбоните с тартразин не застрашават здравето на децата


Дата: 09/09, 22:16

Снимка Pixabay

У нас се появи информация за уж опасна добавка в бонбони и различни сладкарски изделия. Става дума за иначе разрешения в ЕС тартразин, който се изписва на етикета като Е102.

Екип на Нова телевизия се срещна с Яна- майка, която се интересува от това, което консумират децата ѝ. "Децата ми много обичат сладко. Разрешавам им, но контролирам количеството и качеството на тези сладкиши", твърди Яна.

Добавката тартразин се ползва в много сладкарски изделия и напитки за консервация и оцветяване. Въпреки слуховете в социалните мрежи обаче тя е често срещана и според специалистите не е опасна. Поне в дозите, в които се ползва. Експертите предупреждават, че продукти с Е102 трябва да се консумират внимателно от деца, хора с астма или такива, склонни към алергии и с повишена чувствителност.

"В никакъв случай не мога да кажа, че това е много токсично. Няма отрови. Има дози. Всяко нещо, което е в прекалено голямо количество може да бъде токсично или да предизвика някаква алергична реакция. Все пак то е разрешена хранителна добавка", твърди д-р Сашка Порязова, общопрактикуващ лекар педиатър.

Хранителната добавка се съдържа в напитки, чипсове, различни видове корнфлейкс и дори в сладоледите.  Според българското законодателство на наша територия тартразин може да се ползва в сладкарството, но само ако е изрично упоменат в съдържанието.

"В успокоение на населението мога да кажа, че няма чак такава голяма опасност за здравето на потребителите, тъй като контролът по отношение на хранителните добавки е строго записан в законодателството и се прилага както от бизнес операторите, така и от Българска агенция по безопасност на храните", посочва д-р Кремена Стоева, Дирекция " Контрол на храните" към БАБХ.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Експерт: Последният трус от вчера до Вранча е най-силният в региона за тази година
Дата: 17/09, 08:33

Кметът Терзиев се извини на софиянци по БТВ
Дата: 17/09, 08:32

"Мета" забрани някои руски медии в платформите си
Дата: 17/09, 08:22

Скандал в ефир между Цънцарова и Цончо Ганев
Дата: 17/09, 08:18

Ръководителят на "Хамас": Движението е готово на дълга война на изтощение
Дата: 17/09, 08:18

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия