ВАС реши: ДПС-то на Пеевски може да участва в изборите


Дата: 11/09, 15:46

снимка Булфото

Върховният административен съд отмени решение № 3637-НС от 9 септември, с което ЦИК отказва да регистрира коалиция „Движение за права и свободи - Ново начало“ за участие в изборите на 27 октомври. Преписката се изпраща на ЦИК за незабавното регистриране на коалицията.

Установено е, че от страна на коалицията - жалбоподател, на 2 септември в 00:05 ч. по електронен път е подадено заявление, подписано с електронни подписи и от двамата представляващи коалицията, съобщиха от ВАС.

Според съда заявлението не е отразено в регистъра и не е разгледано от ЦИК, съответно липсват констатации дали то отговаря на изискванията на Изборния кодекс и решение № 3546-НС от 27 август 2024 г. относно регистрацията на партии и коалиции в ЦИК за участие в насрочените парламентарни избори.

Съдът приема, че заявленията на двете коалиции, в образуването на всяка от които участва ПП ДПС, не са подадени едновременно, напротив - заявлението на коалицията-жалбоподател, е подадено преди заявлението на коалиция „Демокрация, права и свободи - ДПС“ по електронен път.

Според правилото на чл.29, ал.6 от Административнопроцесуалния кодекс (АПК) исканията, подадени по електронна поща преди изтичане на даден срок, макар и извън работното време на органа, се смятат за подадени в срок, се посочва в съобщението.

Магистратите приемат, че ЦИК е допуснала нарушение на закона, като не е регистрирала своевременно подаденото по електронен път заявление във входящия регистър на коалициите за участие в изборите на 27 октомври, не му е дала пореден номер, не го е разгледала самостоятелно, а вместо това го е приложила към по-късно подаденото заявление на хартиен носител.

Съдът посочва, че ЦИК е приела, че заявлението е подадено едновременно с друго такова - за регистрация на коалиция „Демокрация, права и свободи - ДПС“ и е разгледала заявлението във връзка с него.

Изцяло несъобразени с разпоредбите на Изборния кодекс са и указанията за отстраняване на допуснати нередности, които ЦИК е дала на коалиция „ДПС - Ново начало“, посочва съдът.

Решението за начина на участие в изборите - самостоятелно или в коалиция, принадлежи единствено на самата политическа партия. Чл. 127 от ИК поставя само едно ограничение в тази връзка- партията може да се яви на избори или самостоятелно или само в една коалиция във всеки отделен вид избор, се допълва в решението на ВАС.

При това забраната на чл.127 би била нарушена единствено в случай, че в конкретния вид избор определена политическа партия вече е регистрирана за участие, независимо дали то е самостоятелно или в коалиция с други партии.

Решението е окончателно, предаде бТВ.

До него се стигна, след като коалиция „Движение за права и свободи - Ново начало“ подаде жалба до Върховния административен съд против отказа на Централната избирателна комисия да регистрира коалицията за участие в изборите на 27 октомври.

ВАС образува и насрочи за разглеждане в открити съдебни заседания две административни дела, образувани по две жалби на партия „Движение за права и свободи“, представлявана от Делян Пеевски около частичните местни избори, съобщиха преди дни от съда.

Сега ВАС отхвърли жалбата на коалиция „Движение за права и свободи - Ново начало“ за участие в новите местни избори за кметове на с. Габровница и Община Омуртаг.

Магистратите приемат, че решението на ЦИК е правилно и законосъобразно. В конкретния случай се касае за заявено участие в изборите, след като за същите избори с решение № 2359–МИ от 12 септември 2024 г. е регистрирана партия „Движение за права и свободи“ – ДПС.

Решението не подлежи на обжалване.


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Няма да забавим нито един проект за жп транспорта, който би допринесъл за преодоляване задръстванията по границите, увери транспортният министър
Дата: 17/09, 18:35

Очевидци: Воден тигър изплува край Камчия! Те обаче му се радват
Дата: 17/09, 18:32

Дисциплинарната комисия глоби сериозно Левски и ЦСКА София
Дата: 17/09, 18:32

Магазин At My Home в Grand Mall Varna отбелязва своя първия рожден ден
Дата: 17/09, 18:30

Тийнейджърка отвори ел. табло в парк в Перник, за да си зареди телефона
Дата: 17/09, 18:22

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия