Шефката на ЦИК разкри какво следва в сагата с ДПС


Дата: 12/09, 09:30

кадър: Бтв

„Трудно е да се работи спокойно - най-малко заради всички мнения, но политически натиск върху решенията на ЦИК не е оказван. Политици не са ме търсили, нито техни приближени. Колеги също не са ми споделяли."

Това заяви в предаването „Тази сутрин“ зам.-председателят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Росица Матева. По думите ѝ сагата с регистрацията на ДПС не е приключила.

„Вчера след съдебното решение постъпиха нови заявления за оттегляне на участието на партия ДПС от коалицията, която съдът ни задължи да регистрираме. Заявленията бяха внесени от Джевджет Чакъров и пълномощник на Делян Пеевски“, обясни още Росица Матева.

„Докато пристигне при нас съдебното решение и се подготви проектът, беше внесено искане за излизане на тази партия от коалицията. Ние вчера взехме решение, регистрирахме коалицията. Изпълнихме съдебно решение, както се изисква. Днес ще се произнасяме по тези заявления“, поясни Матева.

„От ДПС за регистрация подадоха по електронен път само заявление, разгледано е от ЦИК на 3 септември и е приобщено към преписката по регистрация, която е приета в регистъра на ЦИК по реда на решението, което е приела ЦИК за регистрация на партии и коалиции“, каза тя.

„Заявлението е входирано сутринта, когато е започнало работното време и деловодителят, който е отворил писмото по електронна поща, е сложил входящ номер. До този момент кой е първи и кой втори не е било важно при действието на този Изборен кодекс. Сега очевидно, предвид ситуацията с двамата представляващи тази партия - стана важно. Мотивът на ЦИК да откаже и на двете коалиции регистрация беше присъствието на една и съща партия в състава на тези две коалиции, което е недопустимо според Изборния кодекс“, обясни още Матева.

По думите ѝ само Делян Пеевски е подал заявление за участие в изборите по електронен път.

"До 21 септември партиите могат да искат промени в коалициите. Подадени са документи от 28 партии, 11 коалиции, като са регистрирани 24 партии и 10 коалиции", заяви зам.-председателят на ЦИК.


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Магазин At My Home в Grand Mall Varna отбелязва своя първия рожден ден
Дата: 17/09, 22:50

От последен става първи в "Островът на 100-те гривни"
Дата: 17/09, 22:46

Проблемите с простатата не са присъда
Дата: 17/09, 22:40

Ювентус и Астън Вила с победи в новия формат на Шампионска лига
Дата: 17/09, 22:21

Явор Дачков за Григор и Джокович: Готина халтура
Дата: 17/09, 22:09

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия