Кадър видео БГнес
За 11-а година Елена е домакин на празника на Еленския бут. А за да опитат един от най-прочутите български деликатеси във възрожденския град дойдоха стотици гости от страната и чужбина.
Още призори в Елена тече трескава подготовка за празника.
"По стара традиция още в древни времена се пали огънят, прави се трап, на трапа се слагат върлини. След това се оформя бутът - вади се малка и голяма рибица, бонфиле и врат", каза капинът Антон Антонов пред България он ер.
Сол и много любов
"След като се заколи прасето, касапите дават мръвка и я правим на огъня с лук, черно пиперче", разри Марияна Чолакова.
А Силвия Йорданова добави, че накрая се слага сол, но и много любов.
От стотици години приготвянето на Еленския бут е съпроводено с редица обичаи.
Трябва да има благородна плесен
"Технологията на производството е, че трябва добре да се осоли, да съхне и да зрее бавно поне една година. Месото трябва да е потъмняло, трябва да има благородна плесен. Тя го предпазва от вредители и придава специфична нотка. Нарязването е вече друга технология, трябва да е тънко като вестник", подчерта
За празника в Елена дойдоха и гости от цялата страна. Много от тях не бяха опитвали еленски бут, но знаеха, че там става най-вкусен.
"Семейна традиция от години. При нас няма как да стане, защото климатичните условия не позволяват. Просто балканът си е балкан", каза Павлина Теофилова.
За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg
Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!
Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!
Технологии помагат повече пациенти да победят рака в Acibadem Турция
Дата: 13/11, 05:40
Новооткрит 3D колаген задвижва ставите
Дата: 13/11, 05:20
Симеон Сакскобургготски: "Ще оцелеем, имаме си и мястото в Европейския съюз"
Дата: 13/11, 05:00
Как детското влакче става символ на коледните мечти?
Дата: 13/11, 04:50
До 12 градуса в сряда
Дата: 13/11, 04:00