Байдън с последна реч като президент пред ООН


Дата: 25/09, 05:00

кадър: БНТ

Джо Байдън с последна реч като президент пред Общото събрание на ООН. Дипломатическо решение на конфликта между Израел и Хизбула все още е възможно, време е да бъде постигнато споразумение за мир в Газа и подкрепата за Украйна трябва да продължи - това бяха основните послания в изказването на американския президент. Това беше и последната му реч пред толкова много световни лидери и 4 месеца преди края на мандата му.

Американският президент Джо Байдън беше посрещнат с аплодисменти в залата. Речта му продължи около 40 минути и в нея той направи ретроспекция на близо петте си десетилетия на външнополитическата сцена, предава БНТ. 

Джо Байдън, президент на САЩ: "Знам, че мнозина гледат света днес и виждат трудности. И реагират с отчаяние. Но аз не. И няма да го направя. Като лидери, ние не разполагаме с този лукс. Наясно съм с предизвикателствата в Украйна, Газа, Судан и другаде. Война, глад, тероризъм, бруталност. Разселване на много хора, климатична криза, демокрация в риск, маргинали в нашите общества, рискове, свързани с изкуствения интелект. Списъкът може да бъде продължен. Но може би заради всичко, което съм видял, и всичко, което сме направили заедно през тези десетилетия, аз имам надежда! Знам, че има път напред!"

Очаквано сред основните акценти бяха горещите точки по света, като се започне от последните атаки на Израел срещу Хизбула.

Джо Байдън, президент на САЩ: "Пълномащабна война не е в интерес на никого. Въпреки, че ситуацията ескалира, дипломатическо решение все още е възможно. Всъщност, това е единственият път към сигурност в дългосрочен план, която ще позволи на жителите на граничните райони и в двете държави да се завърнат по домовете си. Работим неуморно това да се случи."

От подиума на общото събрание на ООН, Байдън отново призова за край на войната в Газа и връщането на заложниците, които са в плен на "Хамас". Байдън призова световната общност да продължи да подкрепя Украйна до победата на Киев.

Джо Байдън, президент на САЩ: "Добрата новина е, че войната на Путин се провали в същността си. Той се закани да унищожи Украйна, но Украйна все още е свободна. Закани се да отслаби НАТО, но Алиансът е по-голям, по-силен и по-обединен от всякога. С две нови страни-членки - Финландия и Швеция. Но ние не можем да спрем до тук."

По време на речта на Байдън, украинският му колега Володимир Зеленски беше в залата. Форумът беше открит официално с реч на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, който също адресира основите горещи точки и прикани към обединен отговор на всички кризи и предизвикателства.


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Окончателно: Девет са кандидатите в битката за районни кметове за "Приморски" и "Одесос" във Варна
Дата: 25/09, 07:27

Пълен обрат във времето в този ден, предупреди Натали Трифонова
Дата: 25/09, 07:19

Напрежението между Катар и Израел на Общото събрание на ООН
Дата: 25/09, 07:15

Тръмп: Искам германските автомобилни компании да се превърнат в американски
Дата: 25/09, 07:07

ЦИК тегли жребий за номерата в бюлетината на изборите
Дата: 25/09, 07:01

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия