Мариета Николаева: Фалшивите новини за мен няма да ме разколебаят


Дата: 22/09, 11:27

кадър: Нова тв

Мариета Николаева, номинирана някога за престижните награди Еmmy®, стана обект на  манипулации и фалшиви новини в интернет. NOVA, Съветът за електронни медии и гилдията излязоха с позиции в нейна подкрепа.

„Късно вечерта в петък мой колега ми изпрати „жълт” сайт, в който видях своя манипулирана снимка. С изключително гнусни писания и преразказ по тази манипулация. Постепенно започна да се рои и в други сайтове. В събота беше достигнала големи мащаби”, разказа Николаева в ефира на Нова тв. 

В събота Мариета Николаева сигнализира ГДБОП. Разследващи ѝ обясняват, че става въпрос за поръчка и много мощна и координирана атака. „В над 30 сайта. Продължават да търсят още. Успяха да свалят и да блокират част от тези публикации. Благодаря за бързата реакция”, каза журналистът на NOVA.

„Няма случайни неща” – отговори Николаева на въпроса защо атаката се случва точно сега. „Аз съм разследващ журналист и в професията си имам повече недоброжелатели, отколкото приятели. Имам някои идеи и насоки – но няма да ги споделя публично. Надявам се да успеем да установим откъде идва тази поръчка. Изключително гнусно”, допълни журналистът.

Николаева е една от първите, които стават жертва на подобна манипулация с голи снимки. „В САЩ този проблем е много сериозен. Вероятно и тук ще добие такива размери. В някои от Щатите това деяние е вече криминализирано. Десетки, стотици жени стават жертва на подобен психотормоз. Включително и деца”, предупреди Николаева и отчете влиянието на подобни манипулации върху психиката.

„Опитът е ясен – да бъда дискредитирана. Това е психотормоз. Благодаря на телевизията, която бързо излезе с позиция. СЕМ също излезе с позиция. Получих подкрепа и от колеги – Надежда Цекулова и Венелин Пеков подеха кампания в моя подкрепа. Това е много важно в този случай”, сподели тя.

Николаева предупреди, че подобна атака може да се случи на всеки. „Трябва да дадем отговор. Трябва да има отпор на това нещо, защото всички журналисти и популярни лица са ставали обект на такива поръчки в „жълти” медии. Научих, че една подобна поръчкова публикация може да варира от 200 до 3000 лева”, обясни журналистът.

„Ние трябва да дадем отпор на това нещо. Решила съм да се боря докрай. Във Facebook написах, че така се отстрелват журналисти и други неудобни хора. Атаката продължи и в социалната мрежа, когато публикацията, с която се обърнах към последователите и приятелите си, беше свалена”, каза още Николаева.

„По никакъв начин тази атака няма да ме разколебае. Колкото гнусна и цинична да е – продължавам по същия начин”, подчерта разследващия журналист на NOVA Мариета Николаева.

Оригиналната снимка на Мариета Николаева е направена в сградата на Нова телевизия от оператора Росен Илиев. Журналистът използва кадъра като профилна снимка във Facebook.


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Тръмп: Твърде късно е за още един дебат срещу Харис
Дата: 22/09, 14:43

Вадете юрганите: Температурите падат до 5 градуса след броени часове
Дата: 22/09, 14:40

Това е отнето от България завинаги, разкри Георги Бърдаров пред Мон Дьо
Дата: 22/09, 14:36

Само на 470 км от София се ражда нова държава
Дата: 22/09, 14:31

Тежка катастрофа блокира движението Монтана - Видин
Дата: 22/09, 14:30

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия