В 40 училища въвеждат инструменти за оценка на качеството на образованието


Дата: 27/09, 20:24

Булфото

В 40 училища в България ще бъдат въведени пробно различни инструменти за оценка на качеството на обучението. Училищните екипи в тях ще имат възможност да създадат собствени системи за управление на качеството на базата на предоставени им различни критерии, индикатори и начини на измерване, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката (МОН).

Педагогическите специалисти в тях ще преминат обучения за самооценка и управление на качеството, финансирани по Националната програма на МОН "Квалификация на педагогическите специалисти". 

Училищата ще бъдат избрани за участие в програмата след кандидатстване от тяхна страна. Изискванията са те да бъдат от цяла България, като има минимум едно училище от всяка административна област на страната. Самите училища трябва да са различни по големина и вид - начални, основни, средни, обединени, профилирани и професионални гимназии. В програмата ще бъдат включени образователни институции както с високи, така и с ниски, и средни резултати.

Всяко от избраните училища ще състави комисия за развитие на качеството с трима членове. Комисията ще разработи едногодишен план (за учебната 2024/2025 година) за развитие на качеството, както и методология за мониторинг и проследяване на напредъка по този план. Участващите училища ще дават обратна връзка за приложимостта на предложените критерии, индикатори и инструменти, и ще могат да предлагат промени в тях.

След като инструментите бъдат приложени в различните образователни институции, ще може да се направи анализ кои от тях са най-ефективни.


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Берое постигна труден успех с 1:0 над Славия
Дата: 27/09, 22:12

Безплатни консултации с детски невролог в София на 5-ти октомври 2024 г.
Дата: 27/09, 22:10

Тир гори на АМ "Тракия" посока Бургас
Дата: 27/09, 21:591 Коментар

Тежка катастрофа затвори пътя София - Варна край Севлиево
Дата: 27/09, 21:49

Важно за родителите: МОН публикува промените в матурата на близо 60 хиляди четвъртокласници
Дата: 27/09, 21:42

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия