Голям проблем с Шенген за България заради отменена обществена поръчка обяви Радан Кънев


Дата: 20/09, 20:43

Кадър БТВ

„Отменената обществена поръчка за рентгеново оборудване увеличава риска да компрометираме претенцията си, че сме изпълнили всички изисквания за Шенген. Това се случва на фона на редица скандали в Европа за оборудване с китайски произход.“ Това каза евродепутатът от ПП-ДБ Радан Кънев в „Лице в лице“ по bTV.

„Става дума за голяма поръчка, която е по общо европейски митнически контрол и съответно поръчка за покупка на рентгеново оборудване оборудване, което да е за нашите граници като външни граници на Европейския съюз. Този европейски инструмент отделя специално внимание на външната граница. Има специално изискване  от Европейската комисия, която отделя над 60 милиона грант, пари за тези покупка и условието е да има прозрачност за обществената поръчка“, обясни Кънев.

На брифинг в парламента Мартин Димитров попита защо се е стигнало до пряко договаряне с фирма, която да достави новото рентгеново оборудване. Целта е по-голяма сигурност на граничните пунктове. Димитров обясни, че Европейската комисия изисква от нас да има проведена обществена поръчка. От Агенция „Митници“ казаха, че всичко е законно и  се координира с Европейската комисия.

„Категорично не може да ни спъне за Шенген. Категорично парите няма да бъдат загубени, категорично заявявам, че проектът ще бъде завършен във вида и начина, в който ЕК и Агенция „Митници“ си представят, че трябва да бъде реализиран“, каза Георги Димов, директор на Агенция „Митници“.

„В България печели фирма, която не се знае коя. Това естествено увеличава риска за една държава, към която и без друго има ниско доверие поради корупция, известни данни за каналджийство през границите. Така че от една страна сме изправени видимо пред риска да загубим тези пари, на второ място сме изправени преди риска да компрометираме претенцията си, че сме изпълнили всички изисквания за Шенген, които ние наистина сме изпълни“, коментира Радан Кънев.


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Националните отбори на България записаха победа и загуба в деветия кръг на Шахматната Олимпиада в Будапеща
Дата: 20/09, 22:11

Чичото на Джокович оглави тениса в Сърбия
Дата: 20/09, 22:01

Падна първата жертва във войната на племената в „Игри на волята“
Дата: 20/09, 21:58

В неизвестност е собственикът на българската фирма, замесена с взривяващите се пейджъри
Дата: 20/09, 21:52

Професор Палангурски: Обществото трябва да реши дали ще контролира политиците
Дата: 20/09, 21:44

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия