Преди еврото вадят парите на българите от дюшеците с хитър банков трик


Дата: 18/09, 09:29

Пиксабей

Още преди да бъде извършено превалутирането на лева в евро хитър банков трик ще накара много пари да изсветлят парите си, които не са в банките.

Председателят на Националното сдружение "Недвижими имоти" (НСНИ) Александър Бочев отбеляза пред БТА, че депозитите в банките продължават да са с почти нулева доходност - около 0,10-0,12% на година, като това до голяма степен движи имотния пазар, защото доходността от наем е почти 4 процента и хората продължават да предпочитат да купуват имоти.

В този смисъл тенденцията да купуваме жилища със спестени пари ще продължи, независимо от това какви са новите мерки на БНБ.

Може обаче да се очаква "събуждане" на "спящите" пари на българина, които са извън банките, което ще се подсили и от влизането на страната в еврозоната и очакванията за засилване на паричния контрол, смята експертът.

Той обаче посочи, че като цяло и в този случай не може да се говори за сериозен ръст на дела на покупките на имоти с лични средства спрямо тези с ипотечни заеми.

Заради ръста на средните цени на имотите в по-големите градове в момента предлагането им е за около 150 000-200 000 евро. При финансиране от банките на около 85% от 200 000 евро, сега средностатистическият кредит на семейство, което купува апартамент с три стаи или малко по-голям в по-големите градове, е около 170 000 евро или 330 000-350 000 лева, посочи експертът. Хората в по-зряла възраст предпочитат по-кратък срок за връщане на ипотечните заеми, което е свързано и с по-високия размер на личните им спестявания, докато при по-младите българи се залага на по-дълъг хоризонт заради очакването доходите им да растат, а оттам и да се увеличават възможностите за отделяне на спестявания. Председателят на НСНИ посочи, че в България достъпността до жилища става все по-добра, за което говори и статистиката на БНБ, според която с всяка година ръстът на доходите на домакинствата изпреварва този на цените на имотите.


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



НОВО! Сам определяш кога и колко работиш
Дата: 19/09, 13:30

"Лейди България" се изправя пред съда за закана с убийство и хулиганство
Дата: 19/09, 13:29

Зрителите са разделени: От „Осанна“ до „Разпни го” за Мимо-Гарсия от „Островът” по БТВ
Дата: 19/09, 13:19

Турската полиция залови мигранти в такси при опит да преминат в България
Дата: 19/09, 13:13

Тошко Йорданов от трибуната на НС: Лена е хигиенистката, която поддържа санитарния възел ПП
Дата: 19/09, 13:11

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия