Проф. Стоянович попиля българското училище заради церемониите на първия учебен ден


Дата: 14/09, 13:04

кадър bTV

„От времето на героите на „Под игото“ с тържествата и изпита на цялото село и целия град до ден днешен много малко се е променило в милата гледка, в умилността на това, което ние наричаме първи учебен ден“. Това коментира преди старта на новата учебна година историкът проф. Петър Стоянович по bTV.

„Това са звънецът, байчото, който го бие, прекрасно натуфрените учителки от началния курс. Децата, които не знаят дали да се хвърлят в канавката от ужас – да целунат за последно майка си, или да следват учителката. Има много симпатично нещо в това, искрено се радвам“, коментира той.

Според него обаче идва и големият въпрос дали това е начинът през 2024 година – когато вече е минала почти 1/3 от 21-ви век и хора се изпращат на Марс, да разбираме връзката си с това образование.

„Дали то не трябва да е много по-приземено, много по-опосредствено, без големи фанфари и без това, което задавената от вълнение и желание за изява директорка на поредното училище говори по микрофон, който се чува из целия плац. Учителят по физическо най-после е успял да бъде командант на нещо“, коментира проф. Стоянович.

„Мен ме интересува къде е качеството и къде е реалистичната връзка с онова, което трябва да ни донесе образованието. То не е насочено на първо място да умилява бабите и да носи емоционални връзки между училището в родителския състав. В Нидерландия е непознато понятието първи учебен ден и изпращането на първокласници“, посочи историкът.

Според него резултатите показват, че ние сме идеални във формата и сме „далеч неидеални в съдържанието“, а децата работят по схеми, които ги правят недостатъчни грамотни.

„Всички ние го виждаме, но предпочитаме да си затваряме очите и да кажем „Нашето училище е свято“. Българското училище не е църква. То трябва да бъде по всякакъв начин адаптирано към съвремието ни“, заяви той.

Според него дисциплината не се налага от училището, а тя отразява моралните стойности на обществото. "Нашите граници са смъкнати до почти пълен отказ на спазване на някакви правила", просочи проф. Стоянови. Според него сме превърнали свободата си в свободия и сме станали абсурдни.


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



ЦИК: 54 души са гласували повече от един път в изборите за Европейски парламент
Дата: 18/09, 13:09

Маги Халваджиян: Предлагам работа, търся си хора
Дата: 18/09, 12:54

Затягат контрола при имитиращите млечни продукти
Дата: 18/09, 12:54

Стартира курс за начално обучение по плуване за деца във Варна
Дата: 18/09, 12:46

На 59 години си отиде голмайсторът на Световното в Италия през 1990 година
Дата: 18/09, 12:46

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия