Украинското разузнаване уби с кола бомба служител на АЕЦ "Запорожие"


Дата: 04/10, 15:54

Кадър ГУР

При експлозия на кола бомба в Украйна е загинал служител на окупираната от Русия атомна електроцентрала в Запорожие, съобщиха официални представители на двете страни, цитирани от „Ал Джазира“, предаде БТВ. 

Украинската агенция за военно разузнаване ГУР съобщи, че загиналият е Андрий Коротки, когото тя определи като „ръководител на физическата охрана“ на ядрения обект и „военен престъпник“.

Според агенцията Коротки „доброволно е сътрудничил на руските нашественици“, предоставял е данни за „проукраински“ служители на централата и е „участвал в репресиите“ срещу персонала на централата.

Подкрепяните от Русия власти в обекта заявиха, че Коротки е бивш ръководител на местния съвет в контролирания от Русия Енергодар - градът, в който се намира атомната електроцентрала. Те добавиха, че Коротки е бил убит при „терористична атака, извършена от киевския режим“.

Директорът на централата Юрий Черничук, назначен от Русия, нарече нападението „безразсъдно“ и заяви, че „трябва да бъде наказано“.

Следственият комитет на Русия, който разследва тежки престъпления, заяви, че под колата на Андрий Коротки е било поставено самоделно взривно устройство, което се е взривило, когато той е започнал да шофира.

 

ГУР публикува видеоклип с ниско качество, на който се вижда как бял джип се движи бавно, преди да се взриви, заличавайки колата и разпръсквайки отломки и дим наоколо.

„Жертвата е починала от раните си в болницата“, заявиха от Следствения комитет на Русия и добавиха, че е образувано наказателно дело.

Киев и Москва се обвиняват взаимно, че рискуват да предизвикат потенциално опустошителна ядрена катастрофа на мястото чрез обстрели и нападения.

Нападението е последното убийство на проруски служител при подобни взривове по време на войната. Няколко назначени от Русия местни служители в Източна Украйна също бяха нападнати.

Валерий Чайка, заместник-ръководител на държавна административна агенция в Луганска област, която Русия твърди, че е анексирала, беше убит от кола бомба през април.


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Икономисти: Българинът смята спестяването за лишение
Дата: 04/10, 18:30

Технологични иновации: как "умните" дрехи подобряват безопасността и контрола на работното място
Дата: 04/10, 18:30

Избират строителен надзор при укрепването на 8 свлачища по републиканската пътна мрежа
Дата: 04/10, 18:27

Община Варна: Информацията за спиране на Синята зона е спекулация и не отговаря на истината
Дата: 04/10, 18:12

Няма риск работата на НЗОК да спре
Дата: 04/10, 18:08

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия