Правителството взе важно решение за АЕЦ "Козлодуй"


Дата: 18/09, 17:25

Булфото

Правителството разреши на АЕЦ "Козлодуй" да обяви обществени поръчки и да сключи договор за доставката на стоки и услуги от Русия. Това е записано в решение на Министерския съвет от днес. В него се казва, че ще бъде предоставена дерогация (изключение) съобразно правилата на Европейския съюз, предаде БНТ.

"Централата ще може да внесе от Русия продукти от желязо и стомана, при изпълнение на договори, изброени също в приложения към днешното решение. Разрешава се също внос на стоки и технологии от Русия и предоставяне на свързана с тях техническа помощ, необходими за изпълнение на изрично изброени в приложения договори", обясняват от пресслужбата на Министерския съвет.

Изключението ще бъде допуснато само до изтичане на възложените договори. Основният мотив за разрешението е, че централата е изградена от руски изпълнители и трябва да бъде гарантирано нейната безопасна експлоатация.

"Тъй като голяма част от системите и оборудването на централата са с руски произход, някои от договорите за доставки на стоки и предоставянето на услуги, свързани с годишните ремонти, надеждната и безопасна експлоатация на блокове 5 и б на АЕЦ „Козлодуй", са сключени или се налага да бъдат сключени с руски изпълнители", пише още в решението.

От правителствената преслужба напомнят, че АЕЦ "Козлодуй" е единствената ядрена мощност в България, която в момента осигурява около една трета от електроенергията у нас. През септември тази година се навършиха и 50 години от офицалното пускане на централата в експлоатация.

Работещи в момента са пети и шести блок от централата, които до 2027 г. и 2029 г. съответно трябва да докажат, че могат да продължават да работят безпроблемно. В противен случай, техните лицензии могат да бъдат отнети с решение на Агенцията за ядрено регулиране. Всяки преглед на лицензиите е свързан с дейности по модернизация и поддръжка на оборудването, за да отговаря то на най-високите стандарти.

България работи и по бъдещото изграждане на 7-и и 8-и блок в централата. За доставки на ядрената част е избрана американската компания "Уестингхаус", а типът реактори е АП 1000. Инженерингът и изграждането на проекта ще бъдат възложени на корейската компания "Хюндай". Очаква се инвестицията да възлезе на между 14 млрд. и 17 млрд. долара.


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Невиждано единение на българите: 90 % смятат, че дижей Мартен трябвало да пусне чалгата на Джокович
Дата: 19/09, 15:52

Проф. Георги Момеков: Антибиотичната резистентност може да причини смъртта на милиони
Дата: 19/09, 15:42

НОВО! Сам определяш кога и колко работиш
Дата: 19/09, 15:40

Българските деца са получили над 9.5 млн. безплатни учебници
Дата: 19/09, 15:31

Тему уведомява всички клиенти за паролите
Дата: 19/09, 15:24

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия