АПА: След наводненията австрийското правителство увеличава фонда за бедствия на 1 милиард евро


Дата: 18/09, 18:41

Снимка: Пиксабей

След катастрофалните наводнения австрийското правителство ще предостави допълнителни средства за възстановяване, като още вчера сериозно засегнатата провинция Долна Австрия получи първата си помощ в размер на 45 милиона евро от фонда за справяне с бедствия. Самият фонд ще бъде покачен на 1 милиард евро, оповестиха днес канцлерът Карл Нехамер и вицеканцлерът Вернер Коглер, а канцлерът отново се обяви срещу „сценарии на крах“, съобщи австрийската новинарска агенция АПА, предаде БНТ.

По информация от сайта на правителството увеличението на фонда за бедствия има за цел да помогне на засегнатите бързо и без излишна бюрокрация. Както частни лица, така и компании ще бъдат компенсирани за щетите, а средства ще бъдат заделени и за повредената инфраструктура в общините и федералните провинции. Ще бъдат дадени и аванси. Досега фондът е на обща стойност 620 млн. евро, от които 300 млн. евро все още не са използвани, съобщиха от канцлерството в отговор на въпрос на АПА. Обработването на помощите ще става чрез съответните общини.

"Жилищният чадър" (инициатива на австрийското правителство за подпомагане при високи жилищни разходи – бел.ред.) също ще бъде увеличен с допълнителни 40 милиона евро, за да се помогне на засегнатите домакинства. Предвижда се това да бъде особено ефективно в случаи на затруднения, когато хората не могат да използват жилищната си площ. Според министерството по социалните грижи, здравеопазването и защитата на потребителите хората, които са изложени на риск от бедност, ще получат еднократна помощ в случай, че трябва да заменят жилището си или да се преместят в хотел. „Жилищният чадър“ влиза в действие тогава, когато другите помощи от федералното правителство, федералните провинции, общините или от фонда за бедствия не са достатъчни.

Още по темата четете ТУК.


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Столтенберг отправя призив към съюзниците "да са готови да платят цената за мира"
Дата: 19/09, 16:23

Носете си чадърите: Дъжд залива половин България в следващите 24 часа
Дата: 19/09, 16:22

Нова съобщи извънредна новина за Доган
Дата: 19/09, 16:21

Галъп: 17 % от българите предпочитат България да се присъедини към Русия и Китай, 50 % да остане в НАТО и ЕС
Дата: 19/09, 16:151 Коментар

Доживотен затвор за мъж, убил майка си, смятал, че не му е биологичен родител
Дата: 19/09, 16:10

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия