Пожари горят неконтролируемо в Перу, засегнати са посеви и археологически обекти


Дата: 20/09, 08:31

Снимка: Пиксабей

Властите в Перу се опитват да разработят план за борба с пожарите, които бушуват неконтролируемо в цялата страна, унищожават посеви и нанасят щети на археологически ценности, предаде Ройтерс.

Пожарникари казват, че борбата с пламъците става все по-трудна. "Те са извън контрол", заяви пожарникарят доброволец Артуро Моралес. "Имаме нужда от помощ", добави той.

В сряда президентката Дина Болуарте обяви 60-дневно извънредно положение в районите Сан Мартин, Амазонас и Укаяли, като отпусна допълнителни ресурси, за да бъде спряно разпространението на пожарите, предаде 

"Разполагаме всичко, с което разполагаме", заяви Болуарте. Тя призова земеделските стопани да спрат да палят тревни площи, което според нея е довело до неконтролируемото разпространение на пламъците.

Горските пожари са често явление в Перу от август до ноември и според правителството се причиняват от земеделски производители или от хора, които искат противозаконно да придобият земя.

През този сезон в 22 от 25-те региона на страната са избухнали около 240 пожара, въпреки че до сряда повече от 80% от тях са били овладени.

Някои от тях обаче заплашват да се разпалят отново, тъй като сухото време, ветровете и отдалечеността на огнищата им затрудняват достъпа до тях.

По данни на Mинистерството на културата пламъците вече са достигнали до седем археологически обекта и застрашават общност на коренното население шипибо-конибо в Амазония.

По официални данни до сряда са изгорели общо близо 2300 хектара земеделска земя и са пострадали 140 души.

В момента из цяла Южна Америка бушуват пожари - от бразилските тропически гори на Амазонка, през най-големите влажни зони в света, до сухите гори в Боливия, посочва Ройтерс. Бил е счупен досегашният рекорд за брой на пожарите, отчетени в рамките на една година.


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Феновете на Спартак надъхват играчите за дербито
Дата: 20/09, 11:48

Двама откраднаха храна за 9 хил. лева от супермаркет в Шумен
Дата: 20/09, 11:46

В тази сграда България е посрещала краля на най-могъщата империя в световната история, а днес прилича на външен клозет
Дата: 20/09, 11:43

Мъж плаши с взрив в Кюстендил
Дата: 20/09, 11:31

Новата учебна година започна с жесток побой над ученик на спирка в Стара Загора
Дата: 20/09, 11:20

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия