Антоанета, чиято кола се вряза в автомобил с мигранти, не е била дрогирана


Дата: 21/09, 21:41

Кадър БНТ

"Петел" следи какво се случва с българката от катастрофата с автомобил с мигранти в столицата.

Министерството на вътрешните работи стартира вътрешна проверка по случая с Антоанета Борисова – жената, която беше задържана близо 24 часа след пътен инцидент с участието на мигранти в района на София. Разследването ще изяснява дали служителите на реда са превишили своите правомощия по време на задържането ѝ. Борисова беше задържана, след като автомобил с 11 нелегални мигранти се вряза в нейната кола, а последвалият полеви тест за наркотици отчете положителен резултат.

Днес стана ясно, че резултатите от кръвната проба на Борисова, взета във Военномедицинска академия, вече са готови. Пробата показва наличие на кодеин – вещество, което не се намира в списъка на забранените субстанции, но заради него Борисова прекара почти 16 часа в ареста, заедно с мигрантите и шофьора, причинил катастрофата на Ботевградско шосе. Случаят предизвика широк обществен интерес, а пет дни след инцидента вътрешният министър коментира ситуацията, пише dunavmost.com.

„Пробата ще се отчете като отрицателна“, заяви категорично служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков. Той обясни, че всички водачи, участващи в пътнотранспортни произшествия, са подложени на задължителен тест за алкохол и наркотици, като в случая полицаите са спазили стандартната процедура, след като полевият тест е дал положителен резултат.

Министърът добави: „Обърнах сериозно внимание на колегите и назначих проверка, за да прегледаме действията им и да установим дали са превишили правомощията си. Ще анализираме и дали е могло да проявим по-голяма гъвкавост и човечност, за да избегнем подобни ситуации на стрес за гражданите.“

Преди дни Антоанета Борисова разказа пред Българската национална телевизия (БНТ), че никога през живота си не е употребявала опиати или наркотици. В деня на катастрофата е изпила лекарството ацефин заради главоболие, което съдържа кодеинов фосфат – съставка, която може да доведе до фалшив положителен резултат при полеви тестове за наркотици.

„Това обезболяващо е без рецепта и не съм предполагала, че съдържа кодеин, или че той може да даде положителен резултат на наркотик. Явно това е част от стандартната процедура, но аз не съм престъпник и не разбирам защо ме задържаха и ми отнеха книжката“, заяви Борисова пред БНТ.

Тя разказа още, че след като случаят стана обществено достояние, е получила множество съобщения от хора, които са попаднали в сходни ситуации. Много от тях са били задържани след положителни полеви тестове за наркотици, но последвалите кръвни проби са показали отрицателни резултати. Изясняването на такива случаи понякога отнема месеци, през които шофьорите нямат право да управляват автомобил.

Антоанета Борисова подчерта, че няма да остави случая така: „Искам да се даде гласност, защото хората често се сблъскват с подобни ситуации, които променят живота им.“

Борисова също е направила втора проба в частна лаборатория, въпреки че резултатите от нея не се приемат официално от властите. И там резултатът е отрицателен.


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



22 септември 1908 г. - България е обявена за независима
Дата: 22/09, 00:09

Много музеи с вход свободен в неделя
Дата: 21/09, 23:48

Предимно слънчево в неделя
Дата: 21/09, 23:37

В критично състояние е шофьорът на колата, увита около светофар в София
Дата: 21/09, 23:35

Има хубава пенсия и живее в друга държава, обяви Хампарцумян за Стив Ханке
Дата: 21/09, 23:30

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия