Увеличават се болните от туберкулоза във Варна


Дата: 17/09, 11:29

Пиксабей

Болните от туберкулоза се увеличават и от началото на годината до сега за Варна има регистрирани 49 случая, каза за Радио Варна доктор Нина Русева, координатор за туберкулозата за област Варна. За цялата 2023 година случаите се били 50, допълни тя.

Туберкулозата е най-значимото социално заболяване и в момента в страната се провежда кампания в изпълнение на дейности по „Националната програма за превенция и контрол на туберкулозата в България“. Във Варна и в Добрич се извършва безплатен скрининг за риска от туберкулоза чрез анкета, консултации, прегледи и допълнителни изследвания. Във Варна изследването се прави в Специализираната болница за активно лечение по пневмофтизиатрични заболявания, а в Добрич в Многопрофилната болница за активно лечение.

Държавата обаче години наред не обръща внимание на състоянието на Специализираната болница за активно лечение по пневмофтизиатрични заболявания във Варна. Община Варна само говори за оздравяване на лечебното заведение, но реалните действия се ограничават в това да се отпуска от време на време някакава сума за заплати и изплащане на натрупани задължения.

Състоянието на варненската специализирана болница се влошава с всеки ден, коментира доктор Нина Русева. Тя посочи, че рентгенът в лечебното заведение често са разваля и се налага да бъде ремонтиран. Това е една от причините пациентите, които се нуждаят от рентгенова снимка, да бъдат изпращани за такава в ДКЦ-тата. Доктор Русева припомни освен за лошото състояние на болницата, старата апаратура и за липсата на персонал, като посочи, че самата тя е  на 73 години и е единственият специалист пневмофтизиатър с пулмологична и фтизиатрична насоченост, който работи в момента на половин бройка. Няма желаещи да работят и да бъдат обучени, каза още Русева и подчерта също, че има доста дълги периоди, в които не им се изплащат и заплати.

„Говори се за дигитализация, но това е грубо казано „на гол тумбак жилетка“. Това е стара апаратура и често се поврежда. Като позабравят  туберкулозата и се насочат към другите болести и тя пламва.“, коментира доктор Русева.

Лоши са показателите по детска туберкулоза в момента и има случаи на вторична детска туберкулоза, като в единия от случаите детето е било бацилно, каза специалистът. Тревожно е и че за района на Варна се появяват малки епидемии – семейно, в болница и др.


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Култов участник в Гласът на България за диджей Мартен: Поздравления
Дата: 19/09, 11:16

Лекари от цял свят се обединяват в опит да предотвратят появата на нова пандемия
Дата: 19/09, 11:15

Катастрофа с българските череши
Дата: 19/09, 11:09

Голям пожар в Истанбул, има евакуирани и обгазен
Дата: 19/09, 11:05

Писател: При толкова много партии и коалиции като отидеш до урната всъщност избор нямаш
Дата: 19/09, 11:02

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия