Съдебни изпълнители влизат в битката с фалшивите реклами и злоупотребите с лицата на известни личности


Дата: 30/09, 12:39

кадър: Нова

Съдебните изпълнители влизат в битката с фалшивите реклами и злоупотребите с лицата на популярни личности. По примера на държави като Нидерландия, Литва и Гърция, у нас също може да се въведе протокол за установяване на факти и обстоятелства, чрез който пострадалите да търсят правата си в съда.

Преди по-малко от половин година лица на Nova се оказаха замесени в реклами на инвестиционни програми, медикаменти, схеми за бързо забогатяване. Без тяхно знание и съгласие. Днес клиповете са свалени след намесата на МВР, но, оказва се, има и друг начин, предаде телевизията.

„Викате съдебния изпълнител и казвате: „В интернет в момента има такава и такава публикация, на еди-кое си място, със следните данни - IP адрес и прочие”. Всичко това се удостоверява, първо в документ като протокол, второ се създава снимков материал, видеоматериал, който е неразделна част от протокола и се дава на лицето, което е ощетено”, обяснява Георги Дичев, председател на Камарата на частните съдебни изпълнител.

С този протокол за установяване на факти и обстоятелства пострадалият може да подаде сигнал в МВР, дори сайтът да бъде закрит. Магистратите също ще го признаят за доказателство, казват съдебните изпълнители.

„Ако в България това се въведе, в България има райониране. Ако се случва в София, ще е софийски съдебен изпълнител, ако е в Бургас - ще са бургаски”, обясни Георги Дичев.


По данни на Камарата на частните съдебни изпълнители, през последните няколко години в Литва са издадени над 30 000 такива протокола. И нито един от тях не е оспорен от страната, уличена в злоупотреба.

„Хакери са премодулирали гласа ми, а веднага след мен в лъжливата реклама е замесен и президентът Румен Радев. Оказва се, че има хора, които са се поддали на измамата и са загубили десетки хиляди левове”, казва водещата Марина Цекова.

Протоколът за установяване на факти и обстоятелства ще помага не само на популярните лица, казват съдебните изпълнители. С него ще можете, например, да удостоверите щетите от наводнението, причинено от съседа ви.

„На първо място избягвате съдебен процес, ако е възможно”, обясни Георги Дичев.

Така можете да оспорите качество на строителство, състояние на сграда, вид на стока. За да стане реалност, са нужни само няколко малки законодателни промени, казват съдебните изпълнители.


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Утре пускат важен нов участък от главния водопровод Варна - "Златни пясъци"
Дата: 30/09, 14:41

Голямо дърво падна на бул. "Мария Луиза" във Варна, полиция отцепи движението
Дата: 30/09, 14:35

Бонбонената Къща: Вълшебен свят на детски усмивки и незабравими приключения
Дата: 30/09, 14:35

Знамена от Hooligans1312 – Подкрепете своя отбор или мотоклуб!
Дата: 30/09, 14:32

Правителственият самолет излетя за Бейрут, евакуират българите
Дата: 30/09, 14:31

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия