Лекар: Ваксинирайте се срещу грип. Въпросът не е дали, а колко тежко ще боледувате, ако се заразите


Дата: 24/09, 10:10

Редактор: Юлия Георгиева, кадри Нова нюз

Противогрипните ваксини по аптеките вече са налични, а от миналата седмица вече имаме първия регистриран у нас случай на грип. Грипът е една от инфекциите, които Световната здравна организация буквално следи под лупа и всяка изменчивост, свързана със структурата на вируса, се следи, така че към момента нямаме основание да очакваме нещо по-сериозно. Затова и ваксините са със същия състав, както и в предходните години.  

Това коментира пред Нова нюз доц. д-р Трифон Вълков.

Добре е всички да се ваксинираме, но винаги се открояват рискови групи - хора в напреднала възраст, с придружаващи заболявания, хора, които страдат от имунен дефицит, както и тези хора, които работят с много хора, обясни той.

Грипът е абсолютен патоген. Въпросът не е дали ще боледува един човек, като се зарази, а колко тежко ще боледува. Безсимптомно преминаване няма. Инфекцията винаги започва изключително бързо,, с кратък инкубационен период. Развива се буквално за часове. Това е едно от малкото заболявания, при които човек може да посочи дори часа, в който се е разболял. Започва остро с тежко изразена симптоматика - ставно-мускулни болки, висока температура, отпадналост, болки в гърлото, кашлица, която в началото е суха, а след това преминава във влажна, посочи лекарят.

Грипът по принцип протича в рамките на 7 - 10 дни и засяга трахеята. Но като цяло той засяга и други органи и структури - например нервната система, което го прави опасен за хора в напреднала възраст или с придружаващи заболявания, обясни той.

Срещу грипа се разработват противовирусни препарати. Това е един от малкото вируси, срещу които имаме ефективни препарати, уточни той.

Хубаво е децата да се ваксинират срещу грип, защото те от една страна боледуват тежко от този тип инфекции, а от друга те са в колективи с висок риск. Ваксините, които ги има на пазара в момента, са достъпни и приложими за деца. Нещо повече, деца, навършили 2 г. имат възможността да се ваксинират назално, препоръча лекарят.

 


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Бурни реакции след промените за шофьорските книжки: Организират се протест и контрапротест
Дата: 24/09, 12:19

Последната снимка на Брус Уилис натъжи светът
Дата: 24/09, 12:18

Доган води листата на АПС в Кърджали
Дата: 24/09, 12:13

Хиляди останаха без вода във Варна
Дата: 24/09, 12:10

Важи за 3 напитки: Върнете на сервитьора бутилката, ако е отворена
Дата: 24/09, 12:01

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия