Слагаме киселото зеле в мазите от тази дата


Дата: 22/09, 20:54

Пиксабей

Много хора гледат носталгично към миналото, в което във всяка маза имаше кисело зеле за зимните дни.

Тази традиция е много рядка в днешно време, но нищо не пречи да я възродим, стига съседите да не се оплакват от миризмата.

Есента дойде, а след нея и зимата. А това е времето и на киселото зеле. Но кога се слага киселото зеле? Според стари хора киселото зеле се слага около или след Димитровден, който се пада на 26 октомври, но по старому (стар стил) е на 7 ноември, предаде Нова Варна.

Кога се слага киселото зеле?
Подходящото време да сложите киселото зеле е някъде между тези две дати, тоест между 25 октомври и 7 ноември. Но с измененията на климата в глобален мащаб, е по-добре да се съобразите с времето и температурите във вашия район, пердава tami.

Когато киселото зеле е готово и „се завие“, което става обикновено към началото до средата на октомври, е подходящ момент да закупите зеленчука. А самата подготовка и слагането на киселото зеле в бидони може да започне, когато времето е леко захладняло, с температури между 5 и 21 – 23 градуса по целзий.

Традицията около зимнината с киселото зеле
В българската традиция, правенето на кисело зеле обикновено започва около Димитровден, който се чества на 7 ноември. Този обичай има дълбоки корени и е свързан с приготвянето на зимни запаси от зеленчуци за студените месеци.

През септември и октомври зеленчуците от този тип са в изобилие и в най-добро състояние за правене на зимнина. Традиционно, семействата събират зелето и премахват листата, след което го нареждат в бидони и го подлагат на ферментация чрез саламура, а в много случаи и чрез добавяне на други агенти, които спомагат за по-бърата ферментация.

Този процес на зреене продължава няколко седмици, след което киселото зеле става готово за консумация и се съхранява на хладно през зимата. Това е важна част от методите за консервиране в България, която съчетава богатия кисел вкус и запазване на зелето за студените месеци.


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Григор Димитров и отборът на Европа спечелиха драматично "Лейвър Къп"
Дата: 22/09, 23:27

Зеленски пристигна в Ню Йорк
Дата: 22/09, 23:13

Георги Минчев отбеляза два гола в Турция
Дата: 22/09, 22:49

Любимо нещо има рожден ден на 23 септември
Дата: 22/09, 22:36

Слънчево и топло в понеделник
Дата: 22/09, 22:30

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия