Нивото на река Дунав край Русе се качи със 72 сантиметра


Дата: 21/09, 22:15

снимка: Булфото,архив

През последното денонощие нивото на река Дунав при Русе се е повишило с 72 сантиметра и в момента достига 152 сантиметра, съобщават от Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав. Въпреки това, от агенцията уверяват, че подобно ниво не представлява заплаха за заливане на българския бряг, допълва Дунав мост. 

Допълнително, експертите уточняват, че няма опасност вълната от Будапеща да достигне българския участък със същата интензивност. Причината за това се крие в спецификите на реката – докато в горното и средното течение на Дунав широчината ѝ е около 400 метра, в българския участък тя варира между един километър и километър и двеста метра. Това осигурява възможност за поемане на по-голям обем вода, като реална опасност от високи води възниква само при интензивно топене на снегове, съчетано със силни валежи.

По поречието на Дунав в България работят 19 автоматични станции, които регистрират водното ниво на всеки 15 минути. Тази информация се предава своевременно на областните управители, службите на пожарната безопасност и други заинтересовани институции. Данните за нивото на реката се обновяват ежедневно и са достъпни на уебсайта на агенцията.


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Откриха "Октоберфест"
Дата: 22/09, 00:29

22 септември 1908 г. - България е обявена за независима
Дата: 22/09, 00:09

Много музеи с вход свободен в неделя
Дата: 21/09, 23:48

Предимно слънчево в неделя
Дата: 21/09, 23:37

В критично състояние е шофьорът на колата, увита около светофар в София
Дата: 21/09, 23:35

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия