От ЦИК отхвърлиха твърденията, че хартията, използвана за машинно гласуване, не съответства на изискванията на хартията за принтерите


Дата: 19/09, 18:56

Булфото

От Централната избирателна комисия (ЦИК) отхвърлиха твърденията, че хартията, използвана за машинно гласуване, не съответства на изискванията на хартията за принтерите. Позицията на комисията, разпространена до медиите, е по повод думите на Веселин Тодоров, изпълнителен директор на „Сиела Норма“ АД, в сутрешния блок на БНТ днес, че хартията, използвана за машинно гласуване, не съответства на изискванията на хартията за принтерите, предаде БТА.

От ЦИК припомнят, че в началото на 2023 г. комисията е предоставила на „Печатница на БНБ“ АД пълните изисквания към хартията, предназначена за работа на принтера на СУЕМГ А-4 Модел 517, предоставени от производителя на машините „Смартматик Интернешънъл Холдинг Б.В.“ и от „Сиела Норма“ АД, и е получила уверенията на ръководството на печатницата, че хартията изцяло и напълно отговаря на тях.

По отношение на прогнозната стойност на обществената поръчка за дейностите по осигуряване на машинното гласуване за изборите за народни представители на 27 октомври, от ЦИК обясняват, че са определили допустим финансов праг, релевантен на стойността на сходни дейности за предходните избори на 9 юни, при съобразяване, че на 27 октомври ще се произведат само избори за народни представители. В нея са включени и измененията в Изборния кодекс, наложили модификация на софтуера, за да бъдат отпечатвани бюлетини от машинно гласуване, а не разписки. За модификация на софтуера за изборите на 2 април 2023 г. ЦИК е заплатила 1 685 706 лева. Комисията не влиза в роля „да се пазариш и да искаш по-ниска цена“, както твърди г-н Тодоров, а в качеството си на държавен орган защитава целесъобразното, ефективно и ефикасно изразходване на публични средства, които се осигуряват от държавния бюджет, заявяват от ЦИК.

Още по темата четете ТУК.


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия