Ген. Спасов: Най-страшното нещо на едно летище е внезапната тишина


Дата: 22/09, 17:54

Стопкадър Нова Тв

Наш генерал каза нещо много важно след трагедията с двамата ни пилоти.

Трагичният инцидент с учебно-боен самолет L-39 Албатрос, при който загубиха живота си подполковник Петко Димитров и капитан Венцислав Дункин, продължава да бъде обект на задълбочено разследване. Според информация от разследващите органи, се разглеждат три основни версии за причините, довели до катастрофата: човешка грешка, техническа неизправност или неправилно зададена команда.

В предаването "Историите на Мария Йотова" по Нова Тв бе представен експертен анализ на ситуацията от генерал Спас Спасов - пилот с 33-годишен стаж във Военновъздушните сили на България, който има богат опит с този тип самолети, пише dunavmost.com.

Генерал Спасов подчерта тревожната тенденция в съвременната авиация: "Сега е много по-аварийна обстановката – с много по-малко полети имаме повече инциденти." Той акцентира върху важността на цялостната екипна работа, необходима за безопасността на полетите: "За успешния полет на един летец са му нужни 20-25 души технически персонал."

Опитният пилот изрази своето уважение към загиналите колеги, определяйки ги като изключително квалифицирани професионалисти. Въпреки това, той напомни за непредвидимата природа на авиацията: "Двамата загинали са много опитни пилоти. Това е може би съдбата в авиацията – и най-опитните понякога грешат."

Генерал Спасов сподели и личната си връзка с трагедията, разказвайки как новината за инцидента е повлияла на него и семейството му. Той спомена, че съпругата му също има лични преживявания, свързани с авиационни инциденти, тъй като нейният баща е загинал в катастрофа с хеликоптер на селскостопанската авиация.

Експертът подчерта необходимостта от редовни полети и поддържане на високо ниво на подготовка: "Сега е нужно ритмично летене за всички и да не забравяме своите традиции в бойната авиация." Той изказа предположение, че двамата пилоти вероятно не са катапултирали, защото са вярвали, че ще успеят да овладеят ситуацията.

Генерал Спасов изрази загриженост относно текущото състояние на подготовката на българските военни пилоти: "По-голямата част от летците в България летят малко. Нормативите за НАТО са 180 часа годишно във въздуха. Служебна информация е колко летят нашите пилоти, но е по-малко. Общата подготовка на летците е слаба."

В заключение, генералът сподели емоционално наблюдение за атмосферата на летището: "Най-страшното нещо на едно летище това е внезапната тишина. Звукът, който издават самолетите, дава спокойствие, че всичко върви нормално."


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Шеф на аптека: Вендинг машините за лекарства не са безопасни
Дата: 22/09, 20:38

Сашо Диков довърши златното поколение от 1994 година: Абсолютно продънени са
Дата: 22/09, 20:30

Кейт Мидълтън се появи за първи път на публично място след химиотерапията
Дата: 22/09, 20:29

Черно море поведе на Спартак с 1:0
Дата: 22/09, 20:26

Върнете мярката 60 на 40, за да не бягат фирмите от България, зоват експерти
Дата: 22/09, 20:22

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия