Проф. Димитров: Три болници в България получават общо 11% от парите за болнична помощ


Дата: 23/09, 18:22

кадър Нова нюз

През изминалата седмица се проведе среща с министъра на здравеопазването за договарянето на заплатите в сектора за следващия период. Трябва да се следят три фактора: какви са заплатите в отрасъла, какви са предложенията и дали има средства. Това каза проф. Григор Димитров, член на Надзорния съвет на НЗОК, по повод Колективния трудов договор. 

Димитров обясни пред Нова нюз, че са получили анализ от МЗ, от който става ясно следното - около 50% от лечебните заведения, които са държавна собственост, са достигнали равнището на договорените в Колективния трудов договор през 2022 г. основни заплати. Той обаче подчерта, че държавните болници всъщност не са достигнали това ниво на заплащане.

„Има няколко препъни камъка в договарянето. Единият е средствата. Три болници в България получават 11 на сто от средствата за болнична помощ. 10 болници получават 30 на сто, а 20 болници – 42 на сто от ресурса. При 360 договорни партньора. 48% от парите на НЗОК са в София и Пловдив. Като прибавим и Бургас стават 52%. Като прибавим Варна, Плевен, Пазарджик и Русе стават 75%. В седем районниздравно осигурителни каси е концентриран 75% от ресурса“, подчерта проф. Димитров.

Той допълни, че според анализа на МЗ около 51% от разходите в държавните болници са за заплати на персонала. В общинските болници разходът е над 80%, допълни експертът.

Димитров каза, че ако държавата иска в другите региони да има здравна грижа за хората, то тя трябва да се намеси и да субсидира със своите фондове, а не за сметка на нашите осигуровки.

„Едни от най-големите проблеми на здравеопазването са морално-етичните, не толкова икономическите. Имаме тотална комерсиализация на сектора. Нарушени са онези връзки на уважение между лекар и пациент, и между самите лекари“, посочи още експертът.

По негови думи 2024 година е "най-щедрата" като бюджет за НЗОК, но има подозрения, че тя ще завърши с дефицит.


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Разцъфва любовта между мъж и жена в "Островът на 100-те гривни"
Дата: 23/09, 20:18

Ангел от „Игри на волята“: Ще бъда петела
Дата: 23/09, 20:17

Два месеца българка е в неизвестност в Германия
Дата: 23/09, 20:03

Варненец от центъра би тревога: Днес в 3:40 часа мъж с черна маска влезе с взлом в сградата ни
Дата: 23/09, 20:01

„Слънцето на есента“ цъфна във Варна, за кого е проблем
Дата: 23/09, 20:00

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия