Бивш зам.-министър: Полза от акциите срещу купения вот ще има, ако бъдат задържани политици и дилъри на гласове


Дата: 15/10, 09:01

Булфото

„Това, което видяхме през последните два дни, по-скоро ми изглежда като имитация. Защото на акцията се слага име, че е операция срещу купен вот, а всички установени престъпления се оказва, че нямат нищо общо с това. От министъра на вътрешните работи миналата седмица чухме, че МВР работи много по-активно. Този маркер, който той не пожела да оповести публично, са отпуснатите СРС-тата, за които само каза, че броят им е по-голям от преди”. Това заяви в ефира на „Здравей, България” бившият заместник-министър на вътрешните работи Филип Гунев, коментирайки темата ефективни ли са акциите срещу купения вот.

По думите му „винаги се разбира чак след изборите колко и къде са купуваните гласове”. „Освен ако не бъдат арестувани някакви хора с пари и списъци, както се е случвало веднъж или два пъти, единственият начин, по който разбираме за това къде са купувани гласове, е по тези 1000 рискови секции, които се следят. През последните години няколко НПО-та започнаха да анализират данни от тези секции, за да видят кой купува гласове и какава е активността. Тези резултати би трябвало да насочват полицията. А тя много добре знае кои са рисковите секции и кои са дилърите”, категоричен е Гунев.

Той подчерта, че стандартно се „чакат сигнали”. „Ако ние чакаме да получим сигнали за наркоразпространението, нима някой на средно ниво ще дойде да ни каже кой е големият играч, вкарващ кокаин в България? За този тип организирана престъпност МВР трябва да е проактивно, а не да чака сигнали”, заяви Гунев. И обясни, че покупко-продажбата на гласове започва няколко седмици преди вота. „Това, което може да се направи, за да се предотврати, е да се налагат ефективни наказания, да има няколко задържани на средно или високо ниво и най-вече политици, защото купувачите в крайна сметка са политици. Дилърите на гласове гледат да продадат на този, който даде най-много пари”, допълни бившият зам.-министър. 


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Всички с Револют са предупредени: Голяма измама източва всичките пари
Дата: 15/10, 11:20

Националната образователна кампания „Пресичам безопасно с TEDI” гостува във Варна
Дата: 15/10, 11:20

А1 е първият телеком в България, който предлага достъп до стрийминг платформата SkyShowtime
Дата: 15/10, 11:20

Тежък удар за Гущерови след интервюто пред Алекс Сърчаджиева
Дата: 15/10, 11:11

Разследват Мбапе за изнасилване в Швеция
Дата: 15/10, 11:041 Коментар

Още новини
Спонсорирани връзки.

Коментари twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия