През 1936 година 40 хиляди изумени германци гледат "Българска китка" на турне за Олимпиадата в Берлин


Дата: 25/09, 11:42

Кадър Българска история

Животът в Европа и Германия е бил почти същият, какъвто е днес.

Нищо човешко не е липсвало  на хората от онази епоха, преди да допуснат на власт да дойде омразата, расизма, ксенофобията и историческия реваншизъм и да ги вкара в месомелачката, да срине градовете им и да раздели бъдещето им.

Снимка на Българската история оживи страстите във Фейсбук:

Дефиле на танцовата трупа „Българска китка“ по време на олимпийските игри в Берлин, 1936 г. Водени от хореографа Борис Цонев, те взимат участие в съпровождащите спортната надпревара танцови състезания, чиято финална фаза се провежда в Хамбург.

Родните танцьори впечатляват немската публика и организаторите, поради което са отличени със златна купа, златен медал и почетен диплом. Освен това те изнасят 10-дневно турне в Германия, като само концерта им във Франкфурт на Одер е наблюдаван от 40 000 души.

Ето част от коментарите:

Тези дни разсъждавам на тема: "дефилета". Имах щастието в неделя (на нашата велика дата - 22 септември 🇧🇬🇧🇬🇧🇬 ) да присъствам на най-големия народен празник - Октоберфест и то в родния му град Мюнхен. Близо три часа гледах цялото дефиле. Беше красиво, но малко ми стана и тъжно - сред 9 000/10 000 участници, разделени по групи, освен типичните баварски и немски знамена (от Германия, Австрия и Италия, заради Южен Тирол) - видях и гръцкото, словенското, босненско, украинско знаме и респективно представители на тези държави ... а така ми се искаше да премине и българска група, за да ми е още по-хубаво. Пожелавам си за следващи години отново да се върнем като участници по празниците в другите държави. 🙂 ❤ А още повече си мечтая например и ние да речем между 6ти и 22ти септември да са българските дни и дори да ходим на работа с носии, на училище, по улиците .... да имаме и ние две седмици, в които цялата държава да празнува българщината.

После се знае историята....


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Пожар в труднодостъпна местност под връх Бузлуджа
Дата: 25/09, 13:15

Най-красивите в „Игри на волята" направиха силна коалиция
Дата: 25/09, 13:13

СЗО: Мръсният въздух причинява 11 000 смъртни случая годишно в България
Дата: 25/09, 13:07

Водеща на БТВ: Измина най-трудният и най-самотният месец в живота ми
Дата: 25/09, 13:052 Коментара

Шаман събра 11 гледания за 3 месеца в руския "убиец на YouTube" - "Платформата"
Дата: 25/09, 12:58

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия