Уведомяват се всички плащащи с телефон на касата на Билла, Лидл и Кауфланд


Дата: 25/09, 11:34

Пиксабей

Все повече нашенци плащат с телефон директно на касата в големите хранителни вериги, в молове и всевъзможни търговски обекти не с картата си, а чрез телефона.

На практика уредът вече има функция на банка в джоба ви.

Преди обаче да изоставите картата си и да преминете към функциите на телефона трябва да знаете и какви са възможните рискове. 

Смарт телефоните са не просто устройства за комуникация – те са и нашите банки, лични асистенти, а все по-често и мястото, на което управляваме личните си финанси. Те стават все по-популярни и като портфейли и се превръщат в предпочитан метод на плащане, пише Днес.бг. С помощта на технологии като NFC (Near Field Communication) и популярни мобилни портфейли като Apple Pay, Google Pay и други, плащането с телефон се превърна в ежедневие за милиони потребители по целия свят.

За мнозина хора това е удобен и сигурен начин за плащане, но какви са реалните ползи и потенциални рискове на този метод?

Ето и някои от недостатъците с плащането с телефон

Зависимост от батерията на телефона

Въпреки множеството предимства, плащанията през телефон имат и своите недостатъци. Един от основните проблеми е зависимостта от батерията на телефона. За да се направи плащане, смартфонът трябва да има достатъчно заряд.

В противен случай, трябва да имаш налични пари в брой или пластика на твоята дебитна или кредитна карта.

Технически проблеми

Зависи от локацията, но трябва да се има предвид, че безконтактните плащания – с кредитна или дебитна карта или плащания с телефон, може да са ограничени. За съжаление, все още, не всички търговци дават възможност за безконтактно плащане, което може да ограничи потребителите.

Дори когато мобилното плащане е налично, могат да възникнат технически проблеми – терминалите може да не работят.
 
Тези технически затруднения могат да доведат до забавяне или дори невъзможност за извършване на плащането, което е неудобно както за клиента, така и за търговеца. В такива случаи често се налага да се прибягва до алтернативни методи на разплащане – с карта или с пари в брой.

Въпрос на сигурност

Макар мобилните плащания да предлагат висока защита, те не са напълно защитени от рискове на сигурността. Смартфоните могат да бъдат хакнати или изгубени, а с тях и достъпът до лични и финансови данни.

Освен това, киберпрестъпленията могат да бъдат сериозна заплаха и въпреки криптираните трансакции и биометричната защита, съществува риск данните на потребителя да бъдат компрометирани. В допълнение, някои потребители могат да станат жертва на фишинг атаки, които да се възползват от уязвимости в системите за мобилни плащания. Поради тази причина е важно да се прилагат допълнителни мерки за защита, като редовно се актуализира версията на операционната система, мобилното приложение, както и да се използва надеждна антивирусна програма.


Прочети още на: https://www.dnes.bg/obshtestvo/2024/09/25/predimstva-i-nedostatyci-na-plashtaneto-s-telefon.621306


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Най-красивите в „Игри на волята" направиха силна коалиция
Дата: 25/09, 13:13

СЗО: Мръсният въздух причинява 11 000 смъртни случая годишно в България
Дата: 25/09, 13:07

Водеща на БТВ: Измина най-трудният и най-самотният месец в живота ми
Дата: 25/09, 13:051 Коментар

Шаман събра 11 гледания за 3 месеца в руския "убиец на YouTube" - "Платформата"
Дата: 25/09, 12:58

5000 евро може да стане минималната заплата в България и всички фирми ще избягат в Румъния
Дата: 25/09, 12:531 Коментар

Още новини
Спонсорирани връзки.

Коментари twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия