Картата предупреди: Гръмотевична буря и проливен дъжд удря част от България в петък


Дата: 03/10, 18:35

Пиксабей

Екипът на любителите синоптици Meteo Balkans издаде карта с предупреждения за лошо време, които са валидни за петък 04 октомври 2024 г.

Най-силни ще са поривите в Западна Стара планина и южните квартали на София!

Картата, която виждате, е базирана на регионалния числен модел SPM и показва районите, където ветровете ще са най-силни.

Жълт код – ще духа умерен и силен вятър. Поривите му ще достигат 55-70 км/ч.

Съвети при жълт код: бъдете внимателни за възможни летящи във въздуха предмети, счупвания на клони и отломки.

Оранжев код - ще духа силен до бурен вятър. Поривите му ще достигат 75-90 км/ч.

Съвети при оранжев код - бъдете внимателни за възможни по-големи щети като структурни повреди по сгради, изкоренени дървета, счупвания на клони и летящи предмети. Възможни са и проблеми в електроснабдяването

(Забележка: Картата показва районите, в които вероятността за опасни явления е най-голяма, но НЕ винаги бурите обхващат зоните оградени на картата!!!)

Жълт код:

Издаваме код за силен дъжд, като очакваното сумарно количество ще е между 15-20 л./кв. м. Не се очакват екстремни явления! През летния сезон е възможно да падне и дребна градушка.

Оранжев код:

Издаваме този код за проливни или “обложни” валежи. Валежите на изолирани места над посочените райони ще са значителни по количества. Очакваните валежи могат да достигнат до 25-40 л./кв.м.

Явления: Над тези райони ще са придружени и от засилена гръмотевична дейност, силен вятър и дребна градушка (известни и като шквалови явления). През есенния сезон се издава и за “обложни” валежи.

 

 

Картата, която виждате, е базирана на регионалния числен модел SPM и показва районите, където ветровете ще са най-силни.

Жълт код – ще духа умерен и силен вятър. Поривите му ще достигат 55-70 км/ч.


Съвети при жълт код: бъдете внимателни за възможни летящи във въздуха предмети, счупвания на клони и отломки.


Оранжев код - ще духа силен до бурен вятър. Поривите му ще достигат 75-90 км/ч.
Съвети при оранжев код - бъдете внимателни за възможни по-големи щети като структурни повреди по сгради, изкоренени дървета, счупвания на клони и летящи предмети. Възможни са и проблеми в електроснабдяването.
 

През нощта срещу петък и в ранните сутрешни часове на места над равнините и котловините ще има условия за намaлена видимост. Ще духа слаб източен вятър. Минималните температури ще са между 8°С и 10°С. По-високи ще са над Източна България - до 12-14°С.

През деня в петък, над Западна България ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Очакваме на много места да паднат и проливни валежи, като по-интензивни ще са над планинските райони от Западна България, а към края на деня и над Централна България. Ще духа слаб до умерен югозападен вятър, който през деня ще се ориентира от северозапад, с него ще започне да нахлува студен въздух.

В петък температурите в нашата страна ще са в широк интервал, като над Западна и СЗ България ще са между 23-25°С. Доста по-топло до 30-32°С на места в Горнотракийската низина.

През нощта срещу събота, очакваме да се формира и циклон, а през деня в понеделник ще премине през Централна и Източна България, което ще създаде и предпоставки за очаквани гръмотевични бури. Ще има условя и за шквалови явления.

Времето в София

През нощта срещу четвъртък ще преобладава ясно време. Минималните температури ще са между 5-6°С, а максималните – около 25°С. През деня ще е слънчево. Ще духа слаб източен вятър. Ще започне и повишение на температурите. 

Времето в планините - добри условия за туризъм, но до обяд!!!

До обяд ще е предимно слънчево. След обяд от западна облачността ще се увеличава и над Рило-Родопския масив и Западна Стара планина ще паднат проливни валежи.Ще духа умерен до силен югозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 20°, на 2000 метра - около 10°.

Времето по Черноморието

Над Черноморието преди обяд облачността ще бъде разкъсaна. След обяд ще преобладава слънчево време. Ще духа слаб югозападен вятър. Максималните температури ще са между 22° и 25°C. Температурата на морската вода е 20°-22°C. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.

Времето на Балканите

Над Западната и централна част от Балканския полуостров ще преобладава облачно и дъждовно време. Предимно слънчево ще бъде в  южните части на Гърция.

 


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Реплика в „Игри на волята“ смая зрителите: Ако трябва да се избиваме, да се избиваме
Дата: 03/10, 20:17

Пожарът над асеновградското село Новаково е локализиран
Дата: 03/10, 20:17

Близо 70 румънци бяха репатрирани днес от Ливан
Дата: 03/10, 20:03

Направете важна крачка към новата си визия с МЦ Хейлан Варна
Дата: 03/10, 20:00

Атанас Запрянов: България също може да бъде цел на терористични действия на ислямски организации
Дата: 03/10, 19:49

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия