България може да връща европари, ако не изпълни важен проект


Дата: 25/09, 12:46

Пиксабей

България може да бъде задължена да връща пари на Европейския съюз, ако не изпълни важен проект. Страната ни е поела ангажимент да изгради мрежи, които да подсилят защитата ни при кибератаки. Месеци преди крайния срок обаче държавата все още не е отпуснала нужните за целта средства от така нареченото национално съфинансиране, предаде Нова.

Боб е машина, която през оптично трасе се свързва със своята партньорка Алис. Задачата им е да произвеждат ключове. „Тези ключове се генерират в реално време. Те са напълно случайни и уникални. Неизвестни са на никой друг“, обяснява доц. Лъчезар Георгиев, ръководител на Национален план за изграждане на QCI за България.

А това прави връзката между Алис и Боб на практика неразбиваема. Дори от най-големия им враг – квантовите компютри. Но, казано на достъпен език, ни трябват още аналози на Алис и Боб, за да защитим важни държавни системи от проникване. Защото само система като тяхната може да издържи на атака от квантов компютър.  „За съжаление квантовите компютри се оказват заплаха за киберсигурността при преноса на информация. Те имат огромно превъзходство над класическите суперкомпютри”, посочва доцентът.

По думите на доц. Георгиев заплахата от квантовите компютри може да промени познатия ни свят. „Ние наричаме тази хипотеза „криптозима“… няма да има банкомати, няма да има банкови преводи, няма да има онлайн банкиране“, обяснява той. 

За да се избегне този сценарий, Европейската комисия е съставила план – всяка държава членка да изгради мрежи с машини като Алис и Боб, които да защитят институциите, болниците и енергийните системи. „България вече изготви пилотен проект за квантово комуникационна мрежа в София, както и дълго трасе, което ще свърже страната с Гърция“,  твърди Томас Скордас от Генерална дирекция „Комуникационни мрежи, съдържание и технологии“ на ЕК.

За да изгради тези трасета, България е получила над 10 милиона лева от Европа. Още над 8 милиона трябва да дойдат от националния бюджет, за да се довърши проектът. 3 месеца преди крайния срок обаче средствата все още не са отпуснати от финансовото ведомство. А ако проектът не се завърши, Брюксел ще си поиска обратно европейските пари.

„Просто не правят нищо. Ако не получим това национално съфинансиране, Европейската комисия може да ни задължи да ѝ върнем парите, които ни е дала“, заяви доц. Лъчезар Георгиев.

„Ако не бъде изградено подобно трасе това означава, че след 2-3 години е възможно всяка една външна държава, различна от ЕС, да манипулира финансовата ни система“, категоричен е  Евгений Иванов от Центъра за компетентност КВАЗАР.

В случай че България изостане с развитието на квантовите комуникации, дебнат и други заплахи. „Ако България влезе в еврозоната, българските банки няма да могат да комуникират със своите европейски партньори – това означава тотален срив на цялата защитена и криптирана комуникационна инфраструктура в България“, подчертава Иванов.

Защо парите все още не са отпуснати на Националния координатор на проекта NOVA попита финансовото ведомство и Министерския съвет. От правителствената информационна служба отговориха, че кaзусът се проверява, а отговори ще получим на по-късен етап.


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



ВМС участваха в тържественото отбелязване на годишнината от възвръщането на Южна Добруджа към България
Дата: 25/09, 15:17

Край с двете смени в половината училища в България
Дата: 25/09, 15:16

Задържаха жена от Дупница, заплашвала бившия си съпруг във вайбър и държала незаконна пушка
Дата: 25/09, 15:15

След падането на нощта идва изненада с времето
Дата: 25/09, 15:09

Спира ли "Телевизия "7/8" Слави Трифонов? Крум Савов проговори
Дата: 25/09, 15:03

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия