Илияна Йотова: България може да се превърне в център за борба с киберпрестъпността


Дата: 25/09, 14:19

Пиксабей

България може да се превърне в един съвременен, модерен и изключително резултатен център за борба с киберпрестъпността. Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова при откриването на Global Cyber Security Summit 2024 в София. Форумът, посветен на киберсигурността, е организиран от "Шварц Ай Ти България" (Schwarz IT Bulgaria).

Киберпрестъпността не може да бъде затворена в географски граници и е проблем на целия свят, отбеляза Йотова.

Изкуственият интелект (ИИ) е заплаха за работни места, защото може да измести човешките дейности в много области, но едновременно с това ИИ може да бъде мобилизиран и на базата на огромната информация, която има, да бъде естествен помощник в борбата с киберпрестъпността, посочи вицепрезидентът.

Цифровизацията и високите технологии са неизменна част от нашето ежедневие и по-някой път трудно си даваме сметка каква огромна част са заели от живота ти, как обществата ни стават все по-свързани и как без комуникации вече не може да направим и най-елементарно действие, коментира Йотова. Високите технологии, цифровизацията и дигитализацията правят големи промени в живота ни. Променят живота на милиарди хора, правят живота ни на пръв поглед по-лесен, човешките дейности се извършват много по-лесно и за по-кратко време, но този медал има своята обратна страна, защото не по-малко сили в света се мобилизират с точно обраната цел – да вредят чрез и за високите технологии, посочи вицепрезидентът.

По време на пандемията от COVID-19, за три години, хакерството се е увеличило с 600%, навлизайки във всички сфери, най-вече в областта на онлайн търговията, която много нарасна през тези години, каза още Илияна Йотова. По думите ѝ това ни припомня колко внимателни трябва да бъдем и колко много трябва да инвестираме в битката с киберпрестъпността. Често от ръководители на малки и средни предприятия ще чуете, че няма как да инвестират в борбата с киберпрестъпността. Струва ми се, че това е недоглеждане, защото сме на етап, в който във всеки един бюджет вече трябва да се предвиждат средства на тази изключително важна дейност, каза вицепрезидентът.

Основните теми, които ще бъдат обсъждани на форума днес, са свързани със стратегията за киберсигурност на България, тенденциите за киберсигурност за 2024 и 2025 г., киберзащита и действие по време на кризисни ситуации, свързани с киберсигурността.


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Задържаха трима мъже, обявени за международно издирване
Дата: 25/09, 17:12

Политологът Димитър Ганев: Очакваме рекордно ниска избирателна активност
Дата: 25/09, 17:101 Коментар

Контрера: Никакъв смисъл няма от тези избори. Преди пролетта пак ще сме пред урните
Дата: 25/09, 17:021 Коментар

Кои криптовалути, различни от Биткойн и Етериум, си заслужава да следите през 2024 г.
Дата: 25/09, 17:00

Как да изберем хубав ресторант с градина в София? 
Дата: 25/09, 17:00

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия