САЩ наливат 240 хиляди долара в най-старата запазена сграда във Варна


Дата: 25/09, 14:48

Снимка: Посолство на САЩ в България

„Тази инвестиция подчертава богатото културно наследство на България”, каза посланик Кенет Мертен, предаде Нова тв

Посолството на САЩ в София обяви инвестиция на стойност 240 000 долара във варненския културен център ReBonkers чрез Посланическия фонд за опазване на културното наследство (AFCP). Варна е най-големият бенефициент по проект на AFCP в Европа тази година, което подчертава дълбокото уважение на Съединените щати към богатото културно наследство на България. От 2002 г. насам САЩ са инвестирали над 1,3 милиона долара в девет проекта на AFCP в цяла България, обясниха от посолството.

ReBonkers, първокласното място за независими изкуства във Варна, се помещава в историческа сграда от 1827 г., която първоначално е служила като склад за барут на Османските власти. Като най-старата напълно запазена сграда в морския град, ReBonkers свързва миналото на Варна с нейното жизнено културно настояще и бъдещ потенциал. През годините жителите на Варна са възстановявали и преоформяли уникалното пространство, превръщайки го през 90-те години на миналия век в известния музикален клуб „Бонкърс“, а през 2022 г. във водещо пространство за независимо изкуство. От откриването си ReBonkers е било домакин на над 500 събития с над 600 български и международни артисти.

ReBonkers е център за артистична свобода и културно изразяване, предлагащ визуални изкуства, театър, танци и музикални събития и служещ като място за срещи на обществени групи и неправителствени организации. Проектът има за цел да осигури целогодишна достъпност, овластяване на общностни групи и насърчаване на устойчивостта, креативността и приобщаването.

„Тази инвестиция подчертава богатото културно наследство на България. Бил съм на посещение в ReBonkers. Това място е доказателство за устойчивия дух и креативност на българския народ. Именно в пространства като тези, които поддържат жизнени културни общности, динамичното взаимодействие на минало и настояще наистина оживява. Тези пространства не са просто места – те насърчават връзките и вдъхновяват бъдещите поколения“, каза посланикът на САЩ Кенет Мертен.


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Четвъртокласник от Бургас намери и върна изгубения телефон на рапъра 100 кила
Дата: 25/09, 17:30

Десети международен клубен турнир по пожароприложен спорт за купа „Одесос”
Дата: 25/09, 17:20

Задържаха трима мъже, обявени за международно издирване
Дата: 25/09, 17:12

Политологът Димитър Ганев: Очакваме рекордно ниска избирателна активност
Дата: 25/09, 17:101 Коментар

Контрера: Никакъв смисъл няма от тези избори. Преди пролетта пак ще сме пред урните
Дата: 25/09, 17:021 Коментар

Още новини
Спонсорирани връзки.

Коментари twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия