Имате крайна дата за смяна на старите печки с климатик по важна програма


Дата: 25/09, 19:35

Пиксабей

Голям интерес има сред гражданите към подмяна на старите отоплителни уреди на твърдо гориво с климатици в рамките на Интегриран проект “Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух”, финансиран по програма LIFE, съобщиха от пресцентъра на Столична община.

След като през 2023 г. климатиците бяха приети от ЕК за допустими уреди за ново екологично отопление, през 2024 г. само в рамките на юни и юли 2024 г. бяха подменени старите отоплителни уреди на общо 854 домакинства. За сравнение през първите годни на изпълнение на проекта, който стартира 2018 г., до 2024 г., бяха подменени безвъзмездно старите отоплителни уреди на дърва и въглища на 536 домакинства, като бяха монтирани отоплителни уреди на пелети и газ.

В края на месец юли 2024 г. Столична община сключи допълнително споразумение с Изпълнителната агенция за климата, инфраструктурата и околната среда на Европейската комисия. По този начин, срокът за изпълнение на проекта, финансиран по Програма LIFE, се удължи с една година – до 02.10.2025 година.

На територията на Столична община, проектът обхваща домакинствата в селата: Негован, Чепинци, Кубратово и Световрачене от район “Нови Искър”; Владая и Мърчаево от район “Витоша”, Волуяк и Мрамор от район “Връбница”, Казичене и Кривина от район “Панчарево”, както и с. Бусманци в район “Искър”. В проекта са обхванати и жителите от кварталите “Филиповци” в район “Люлин”, “Требич” в район “Надежда, “Обеля” в район “Връбница” и “Димитър Миленков” и “Абдовица” в район “Искър”.

Желаещите домакинства могат да кандидатстват в срок до 31.05.2025 г., като заявления се подават в съответното кметство или районната администрация.


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Всяко трето дете страда от късогледство, показва глобален анализ
Дата: 25/09, 21:20

Как да изберем хубав ресторант с градина в София? 
Дата: 25/09, 21:20

Кои криптовалути, различни от Биткойн и Етериум, си заслужава да следите през 2024 г.
Дата: 25/09, 21:20

Отиде си емблематичен математик и колекционер от най-близките до Божков
Дата: 25/09, 21:18

Чирпанският Супермен: Баба каза да спечеля, за да оправя комина на къщата
Дата: 25/09, 21:051 Коментар

Още новини
Спонсорирани връзки.

Коментари twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия