„Девин“ ЕАД се ангажира с опазването на торфищата в Чаирските езера заедно с Българска фондация „Биоразнообразие“


Дата: 25/09, 18:50

Инициативата „Чаирски езера. Капсули биоразнообразие в Родопите“ защитава и възстановява природните екосистеми в подкрепа на опазването на околната среда и климата

 

„Девин“ ЕАД в партньорство с Българска фондация „Биоразнообразие“ официално представиха „Чаирски езера. Капсули биоразнообразие в Родопите“ – тригодишен проект за дълготрайното опазване и поддържане на торфищата в района на Западни Родопи. По инициатива на „Девин“ ЕАД проектът е с основни партньори БФБ, Институт по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН, Министерство на околната среда и водите, РИОСВ – Смолян и Държавно горско стопанство – гр. Девин. Да заявят своята подкрепа и ангажираност на събитието присъстваха кметът на Триград Аделина Чолакова и директорът на Държавно горско стопанство – Триград инж. Пламен Малковски. Водещ при представянето бе журналистът Николай Василковски, който е лице на кампанията за популяризирането му, заедно с Елена Иванова – автор на блога „Думи в друми“.

Чаирските езера – седем водоема в Западните Родопи – са разположени от 1360 до 1460 м надморска височина. Част от тяхната екосистема са торфищата, древни въглеродни депа, предлагащи убежище на мигриращи птици, рядка флора и фауна и уникално биоразнообразие. Торфищни зони като Чаирските езера са рядкост за България и са истински природен феномен, който се бори с климатичните промени и смекчава ефекта на сушата, намалява риска от пожари и помага за осигуряване на чиста питейна вода.

Борислава Налбантова, изпълнителен директор на „Девин“ ЕАД, сподели: „Опазването както на водите, така и на биоразнообразието е сред постоянните ни приоритети и съществена част от стратегията ни за устойчиво развитие „Извор на промяна“. Важно за нас е да участваме и инвестираме в дейности, които можем да проследим и които имат ясен положителен резултат. Затова и се ангажираме с инициатива, от която можем да видим реален ефект. Спряхме се на торфищата на Чаирските езера на базата на научни доказателства и като проект, който ще има най-голямо положително влияние върху биоразнообразието. С усилията за възстановяването и опазването на уникалното водно и растително богатство на Чаирските езера повдигаме и голямата тема за влажните зони у нас, които играят съществена роля в борбата срещу промените в климата“, допълни тя.

По проекта „Чаирски езера. Капсули биоразнообразие в Родопите“ се предприемат спешни мерки за опазване на торфищата в езерата, а екипът от учени следва конкретни стъпки: почистване; извличане на биомаса от водна растителност с цел тестване и научно изследване; разработка на хидроложки проект за поддържането на района на Чаирски езера; изготвяне на предложение за разширение на Защитена местност „Чаирите”.

Йорданка Славова, изп. директор на Българска фондация „Биоразнообразие“, коментира: „Много трудно се създава едно партньорство, защото е въпрос на взаимно доверие, което се изгражда стъпка по стъпка. Благодарни сме на „Девин“ за подкрепата и за всички срещи, за да се случи това партньорство. Надявам се тази инициатива да послужи за пример и да зарази други компании, които да търсят експертността на научната общност и природозащитните организации, за да намираме заедно общия път към опазването на природата.“

Защитата и възстановяването на природните екосистеми е решение не само в подкрепа на опазването на околната среда и климата, но и възможност за развитие на партньорствата по голямата тема, свързана с устойчивото управление.

===

За „Девин“ ЕАД

От създаването си през 1992 г. „Девин“ ЕАД е лидер на пазара на минерална и изворна вода в България. Изворите и мястото на бутилиране се намират в екологично чист район в региона на град Девин, в сърцето на Родопа планина, откъдето идват продуктите с марка DEVIN – натурална минерална (негазирана, газирана и обогатена с витамини) и изворна вода. Фирмата е ексклузивен дистрибутор на енергийните напитки Red Bull и плодовите сокове Granini за България.  

„Девин“ ЕАД е отговорна компания, която инвестира в икономическото, социално и културно развитие на обществото чрез инициативи, насочени към регионалното развитие, опазването на околната среда и образованието.

От 2017 г. компанията е част от белгийската група Spadel – водещ производител на бутилирана вода в Бенелюкс (Белгия, Нидерландия и Люксембург) и Франция.

От 2021 г. „Девин“ ЕАД е сертифицирана въглеродно неутрална компания с валидация, издадена от международната консултантска организация по климата CO2logic и утвърдена от акредитирания и независим сертифициращ орган Vinçotte. „Девин“ ЕАД е първата българска компания за бутилирана вода, която постига въглероден неутралитет както на ниво компания, така и на ниво продукт.

Компанията притежава престижния сертификат Great Place to Work® – най-високото отличие за работодателска марка и отлично работно място в международен план.

От март 2022 г. „Девин“ ЕАД е носител на престижния сертификат B Corp, който отличава компании, отговарящи на най-високите социални и екологични стандарти и поемащи дългосрочен ангажимент за положително въздействие върху обществото.

 

*публикация


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Как да изберем хубав ресторант с градина в София? 
Дата: 25/09, 21:20

Кои криптовалути, различни от Биткойн и Етериум, си заслужава да следите през 2024 г.
Дата: 25/09, 21:20

Отиде си емблематичен математик и колекционер от най-близките до Божков
Дата: 25/09, 21:18

Чирпанският Супермен: Баба каза да спечеля, за да оправя комина на къщата
Дата: 25/09, 21:051 Коментар

Хороскоп за четвъртък 26 септември: Да остане сама зодия
Дата: 25/09, 21:00

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия