Три военни бази в Израел са поразени от въздушните удари на Иран


Дата: 02/10, 07:08

кадър: Nova

Иран извърши ракетна атака срещу Израел. Късно във вторник 180 ракети са били изстреляни към еврейската държава. Повечето от тях са били прихванати. До момента няма данни за жертви и пострадали. Говорител на израелската армия заяви, че „тази атака ще има последствия“, предаде Нова тв.

Според Иран обаче 80 процента от ракетите са поразили целите си, които били три военни бази. Техеран обяви, че за първи път са били използвани свръхзвуковите ракети "Фатах". Час след приключване на атаката, Израел отвори въздушното си пространство и обяви, че възобновява полетите. 

"Иран направи голяма грешка тази вечер - и ще си плати за нея. Режимът в Иран не разбира нашата решимост да се защитаваме и решимостта ни да отвърнем на враговете си. Яхия Синуар и Мохамед Дейф не го разбраха, Насрала или Мохсен не го разбраха. Очевидно има хора в Техеран, които също не го разбират. Ще го разберат. Ние ще се придържаме към правилото, което сме определили: Който нападне нас - ние нападаме него", заяви премиерът на Израел Бенямин Нетаняху. 

И САЩ реагираха остро на атаката. "Бих искал да кажа, че преди няколко часа Иран за втори път в рамките на пет месеца предприе директна атака срещу Израел, включително с около 200 балистични ракети. Това е напълно неприемливо и целият свят трябва да го осъди. По първоначални данни Израел, с активната подкрепа на Съединените щати и други партньори, ефективно е отбил тази атака. Още веднъж демонстрирахме ангажимента си към защитата на Израел и ще останем в много тясна връзка с Израел и другите партньори в региона през следващите часове и дни", подчерта държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен. 

Една от ракетите, изстреляни от Иран по Израел, е паднала в град Тубас на Западния бряг. Няколко мъже бяха заснети да се събират около останките, които се намирали в оживена част на града. Ракетите, изстреляни от Иран в отговор на кампанията на Израел срещу съюзниците на Техеран от „Хизбула“ в Ливан, бяха забелязани да прелитат над различни места на Западния бряг.

Същевременно стотици иранци се събраха в центъра на Техеран, за да отпразнуват въздушните удари на страната си срещу Израел. Множеството развяваше ливански, палестински, ирански знамена и знамена на "Хизбула", а някои от тях черпеха с бонбони.

Иранските революционни гвардейци заявиха, че Иран е изстрелял десетки ракети към Израел и че ако Израел отвърне на удара, отговорът на Техеран ще бъде „по-съкрушителен и разрушителен“. 


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Слави Трифонов: Има мъж, който ще направи всичко за Лена, но не съм аз
Дата: 02/10, 09:36

Ангел Кунчев: Няма грип все още, но има ковид
Дата: 02/10, 09:32

Канадската "Дънди" затваря златната мина "Ада тепе" в България, стотици остават без работа
Дата: 02/10, 09:30

Еврозаконодателството готви промени за отглеждането и убиването на селскостопански животни
Дата: 02/10, 09:28

Канадска компания разпродава активи в България на турци
Дата: 02/10, 09:171 Коментар

Още новини
Спонсорирани връзки.

Коментари twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия